Седмица след скандалните кадри в бургаска детска градина, темата за

...
Седмица след скандалните кадри в бургаска детска градина, темата за
Коментари Харесай

„Чети етикета”: За или против камерите в детските градини

Седмица след скандалните фрагменти в бургаска детска градина, тематиката за видеонаблюдението още веднъж беше наранена.

В „ Брезичка” камери към момента няма, само че има нов шеф. От общината му не разрешиха да приказва пред камерата ни.

Родители на потърпевшите деца показаха, че виждат страха в очите им и утежняване на психическото им положение. Светла показа, че синът й не желае да върви на градина и е почнал да споделя за случвалото се в групата - викове, крясъци, пердах с пръчка.

Родителите показаха, че желаят да има ясна процедура за достъп до записите и да могат да се гледат при случай.

Децата на Ева Иванова са в прилежаща детска градина в Бургас. Там няма камери, само че има по-малко деца. „ 24 деца са там и съм удовлетворена от преподавателите. Надявам се да работим дружно за смяна на системата – над 30 деца са били и преди години, не е допустимо самичък човек с толкоз деца”, уточни тя.

Предстои да се организира първа среща на родителския съвет към кмета.

„ Бих споделила, че съм срещу камерите. Те основават лъжовно чувство, че ще ги виждаме и направляваме. Минем ли към това няма да стигнем до по-дългия диалог за повече качество на образованието и персонала”, уточни Яна Алексиева от Асоциация „ Родители”.

Ема Черногорска от Инициативен комитет за качествена и новаторска просветителна система, разяснява, че поддържа камерите и счита, че има и образци, в които по този начин се намират изгубени движимости.

Не камери, а образование

Според психологът Иван Игов лесните решения нормално наподобяват най-логични. „ Ако не беше камерата по какъв начин щяхме да разберем за насилието в Бургас – да, само че там приказваме за викове и крясъци, които няма по какъв начин да не се чуват през стените на градината. Там има и други хора. Педагозите в България за жалост не минават през оценка на психическото им положение. По света това се прави на 2 години. Не минават и през образования, нито методите ни са задоволително добри”, съобщи той.

Игов даде образец с детска градина по метода " Монтесори ", където няма крясъци и децата да свободни да вършат каквото желаят.

Той уточни, че съгласно проучване на Националната мрежа за децата, половината възпитаници тук-там с камери не вървят до тоалетната денем. „ Страх ги е, че там където няма камери, могат да бъдат жертва на насилие”, посочи той.

Наблюдение и неразбирателство

Диляна избира частна детска градина за 5-годишната си щерка. Една от аргументите е, че има видеонаблюдение в стаите, което майката може да следи онлайн.

Камери няма само в спалнята и в банята. Записите се пазят по две седмици, а шефът на градината Александра Петрова следи камерите през няколко часа. Тя съобщи, че това е най-сигурният метод да се даде успокоение на родителите. „ Казвам го от персонален опит като майка на две деца”, уточни тя.

Камерите обаче не записват тон. Майка се е обаждала да пита за какво е чула, взимайки детето си, по какъв начин някой го предизвестява да се реалокира, че ще го удари. „ При върнат запис на камерите по-късно се вижда, че детенцето няколкократно застава до вратата, която се отваря в посока към него и го блъска, за което учителката му споделя да реалокира, с цел да не го ударят. Изглеждайки записа по-късно вижда каква е историята. Извини се и се успокои”, споделя директорката.

Има и куриозни случаи. „ Родителите, които гледат на камерата се обаждат нормално, с цел да питат за какво детето не желае да се храни. Тъй като те виждат, че има отвод, не чуват за какво отхвърля и молят да го нахраним още малко, обясняваме каква е обстановката. Често звънят, с цел да облечем или съблечем детето, да му сложим шапката или не”, изясни Петрова.

Диляна споделя, че първоначално е проверявала камерите постоянно, с цел да види по какъв начин се приспособява щерка й. „ След това когато стартира да се връща у дома радостна и не плачеше към този момент, беше привикнала без мама, учителките я гушката непрестанно, посочваха й, че е добре пристигнала в детската градина, тогава стопирах да проверявам”, сподели тя. -->

В столицата има към 200 общински детски градини. В 50 от тях към този момент има вътрешно видеонаблюдение. На множеството места обаче камерите са единствено в коридорите. Няма алтернатива и за онлайн наблюдаване от родител, достъп има единствено шефът, а записите се съхраняват месец.

„ Основният въпрос, който би трябвало да се задава, е съгласни ли са всички родители децата им да бъдат по този метод следени? Ако се реализира такова единодушие на равнище наставнически активи в детската градина, ние сме подготвени със средства на самата община да инсталираме на всички места, където има единодушие, вътрешно видеонаблюдение”, безапелационен е Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Обикновено педагозите не са съгласни да има камери. Чобанов посочи, че в случай че има конфликт сред правата на преподавателя и правата на детето, връх взимат правата на детето.

Общината няма да задължи градините да слагат камери. Учителите и родителите би трябвало дружно да решат, вместо да слагат записващи устройства в играчките на децата си.

В анкетата ни във „ Фейсбук” 89% от далите отговор декларират, че би трябвало да има камери.



Яна Алексиева се разгласи изрично за повече доверие и връзка сред градината и родителите.

Психологът разяснява, че децата могат да бъдат травмирани при принуждение и крясъци в градината. Те получават чувството, че това е нормата за държание.

Според него европейската спогодба GDPR ще даде разпоредбите за боравене с персонални данни, които в този момент се опитваме да измислим. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР