Седми и осми блок на АЕЦ Козлодуй могат да се

...
Седми и осми блок на АЕЦ Козлодуй могат да се
Коментари Харесай

Енергиен експерт предложи: Гражданите да финансират новите блокове на АЕЦ Козлодуй

Седми и осми блок на АЕЦ " Козлодуй " могат да се финансират и от социален фонд - посредством закупуване на акции от спестявания на жителите, като във Англия. Ще предложим сходна концепция на държавното управление. Хората ще печелят през цялото време - този фонд ще влиза в микса на финансиране. Трябва да стартира да заплаща акции на вложителите през цялото време и планът да се изплати за 15 години. Това сподели енергийният специалист Иван Хиновски пред NOVA.

" Пети и Шести блок на АЕЦ " Козлодуй " са с изплатени капиталови разноски, същото ще се случи и със седми и осми. 10-15 години трае изплащането на заема. След 10 години ни чака доста евтина електрическа енергия. Новите нуклеарни мощности основават условия за по-голяма енергийна сигурност. Имаме въглищни централи, които създават скъпа сила. В момента нашата енергийна система е небалансирана. Внасяме на ниска цена ток от прилежащите страни - от вятърна или газова сила (от Гърция) ", разяснява той. 

Според него цената на газа е паднала и е станала конкурентноспособна. " Проектът за седми блок е в стадий на ранна идея - има единствено политическо решение. Риск номер 1 е да успеем да го лицензираме, номер 2 - да подготвим фрагменти и инженерна организация, която да пази плана пред Европейска комисия като уместен и безвреден. Третият риск е да намерим финансиране - 30% от страната, 70% външно ", съобщи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР