Седми ден от войната в Украйна. Данни за втори кръг

...
Седми ден от войната в Украйна. Данни за втори кръг
Коментари Харесай

Очаква се втори кръг от преговори между Русия и Украйна

Седми ден от войната в Украйна. Данни за втори кръг договаряния и нови военни дейности. Русия извърши боен десант в Харков. Според кмета на града при въздушната офанзива са починали 21 души, ранените са 112. Руският ескорт продължава да се придвижва към Киев. Руските сухопътни елементи затварят кръга към Мариупол. Русия твърди, че към този момент управлява стратегическото черноморско пристанище Херсон. По-късно през днешния ден на беларуската граница се чака втори кръг от договаряния. Все още няма потвърждението за присъединяване от украинска страна.

От седмица Украйна живее във война. Инвазията не стопира. Русия настава на север, изток и юг. Атакува по суша, въздух и вода.

Тази нощ съветската офанзива в Харков стана още по-ожесточена. Около 3 часа е бил осъществен съветски въздушен десант. При обстрела рухнала постройка на полицията. Избухнал пожар и в болница. Вече няма зона в Харков, която да не е наранена от военните дейности.

" Самите боеве стават по-жестоки, по-цинични, тъй като започнаха да стрелят по жилищните региони, умират елементарни хора, деца най-много, през вчерашния ден удара по централния площад Свобода, който е един от най-големите в Европа, зданието, покривът се срути, всички прозорци, порти. Наоколо има университет - пострада, популярност богу, не доста мощно ", описа проф. Михаил Станчев, който живее в Харков.

И тази заран Киев осъмна с писък на сирени и пусти улици. Украинската столицата от ден на ден наподобява на нереален град. Кметът на Киев Виталий Кличко прикани жителите да не напущат домовете си и скривалищата си. И предизвести, че Русия струпва от ден на ден войски край столицата.

СНИМКИ: БГНЕС



" Това минава границите на човешкото. Те не знаят нищо за нашата столица, за нашата история. Но получават заповеди да заличат историята ни, страната ни и всички нас! ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

На 160 километра западно от Киев - селището Житомир също се оказа цел на нощна офанзива. Разрушени са към 10 къщи.

Съветникът на вътрешния министър на Украйна съобщи, че при офанзивата са починали четирима души.

На юг Русия твърди, че към този момент управлява Херсон.

" Руските дивизии на въоръжените сили поеха контрола на районния център Херсон. Водят се договаряния сред съветското военно командване и градската и регионалната администрация за решение на въпросите по поддръжка на действието на обекти на публичната инфраструктура и гарантирането на правовия ред и сигурността на популацията ", съобщи Игор Конашенков, представител на съветския министър на защитата.

Кметът на Херсон съобщи, че градът не е паднал и увери, че съпротивата продължава.

Също на юг, на Азовско море, от ден на ден се стяга съветският обръч към " Мариупол ". През нощта градът е бил подложен на натоварен обстрел. Местните управляващи оповестяват, че нямат опция да изтеглят ранените.

По данни на Организация на обединените нации от началото на съветската инвазия са починали 136 цивилни. Сред жертвите има и 13 деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР