Седми ден блокади на миньори и енергетици. И след приемане

...
Седми ден блокади на миньори и енергетици. И след приемане
Коментари Харесай

Продължават блокадите на протестиращите енергетици и миньори

Седми ден блокади на миньори и енергетици. И след приемане на съглашението в енергетиката от Народното събрание, недоволството измежду част от протестиращите остана и те взеха решение да не престават с блокадите.

Остават затворени автомагистрала " Тракия " край Стара Загора, Проходът на Републиката, както и пътят Гълъбово-Раднево, Раднево - Нова Загора и основният път " Русе-Свиленград ", в региона на с. Главан.

Протестите си прекратиха единствено енергетиците от Топлоелектрическа централа Бобов дол, Дупница и Перник. След като съглашението беше утвърдено от Народното събрание, те подвигнаха блокадите на автомагистрала " Струма ".

Колегите им от " Тракия " обаче ги упрекнаха в изменничество и отхвърлиха да освободят придвижването край Стара Загора. Основното им искане е отдръпване на Териториалните проекти за обективен преход и нови договаряния по точките от съглашението, заяви Българска национална телевизия.

" Няма да падне през днешния ден блокадата, защото срещата с държавното управление в София си беше цялостен цирк. Нямаме доверие на властта, лъгани сме доста пъти. Искаме съответни решения. Да се изтегли териториалния проект от Европейската комисия и да се внесат нашите претенции в документа. Опитват се да внесат разцепление сред миньори и енергетици, само че ние не се поддаваме. Проблемът не е единствено районен. Това е народен проблем, тъй като в случай че не се вземе вярно решение от държавното управление, всички ще пострадаме ", сподели Георги Господинов, предс. на структурата на КНСБ в мини „ Марица-Изток “.

" Разочарован съм от това, което се приказва по националните телевиизии. Срамота е да се назоваваме предатели. Хората, които подвигнаха барикадата на Автомагистрала " Струма " си дават отговор за себе си ", означи Янчо Петров, от синдикатите на рудник Трояново-Север.
Протестиращите на Прохода на републиката оповестиха, че ще останат до момента в който стачкуват сътрудниците им на Автомагистрала " Тракия ".

" По-трудно взехме да изкарваме нощта, поради ниските температури, само че оставаме, с цел да подкрепим сътрудниците си миньори ", сподели един от протестиращите.
Според участниците в акцията остават терзанията за загуба на работни места, макар постигнатото съглашение с държавното управление. Остава неяснотата могат ли да бъдат изменени териториалните проекти, които към този момент са импортирани в Европейската комисия. Ако енергетиците правят отстъпка от позициите си на прохода на Републиката, на мястото им ще дойдат миньори, които да продължат блокадите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР