Седемноминации за наградата Добри Чинтулов“ са подадени в Община Сливен.

...
Седемноминации за наградата Добри Чинтулов“ са подадени в Община Сливен.
Коментари Харесай

Обявиха номинираните за наградата „Добри Чинтулов“ 

Седемноминации за премията „ Добри Чинтулов “ са подадени в Община Сливен. Призът се връчва за реализирани високи художествени резултати в региона на литературата и изкуството, на създатели със забележителен принос за духовното развиване на Сливен и българската просвета.

Съюзът на самостоятелните български писатели номинира Атанас Цонков – публицист, откривател, държавник. Художникът Велин Динев е препоръчан от Съюза на българските художници. Сдружение на българските писатели предлага с оценката да бъде почетен Георги Вл. Попов – стихотворец и публицист. Кремена Оксенкруг – музикант, академични учител, културен деятел, шеф на Симфоничен оркестър – Сливен, е номинирана от Съюза на българските музикални и танцови дейци, районна организация на евреите „ Шалом “ – Сливен и Сливенска културно-просветна дружба „ Д-р Иван Селимински “ – София. Регионална библиотека „ Сава Доброплодни “ и Държавен куклен спектакъл оферират за почитане с Чинтуловата премия писателя Георги Господинов. Две оферти са импортирани за Петя Александрова – публицист и публицист - от Съюза на българските писатели и от Фондация „ Устойчиво развиване за България “ – София. Бургаският свободен университет номинира Юлия Кръстева – лингвистик, семиотик, мъдрец и откривател.

През идващите дни следва съвещание на Обществената комисия за избор наносител нанаградата, на което ще стане ясенносителятна призазатази година.

Наградата е самостоятелна и се връчва в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден. На носителите се връчват почетен знак с облика на Добри Чинтулов, грамота на Община Сливен и парична награда в размер на 2 500 лева Името на носителя на премията „ Добри Чинтулов ” се вписва в „ Лауреатската книга ” и на паметната дъска в къща-музей „ Добри Чинтулов ”. Комисията по символика наложително предлага на Общинския съвет носителят на премията „ Добри Чинтулов ” да бъде почетен със званието „ Почетен жител ”.

Сред носителите на премията през годините са Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Николай Хайтов, Светлин Русев, Богомил Райнов, Дечко Узунов, Александър Морфови доста други изтъкнати дейци на българската просвета и изкуство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР