Седемнайсет танцови компании с общо 22 спектакъла ще видим в

...
Седемнайсет танцови компании с общо 22 спектакъла ще видим в
Коментари Харесай

Магията на танца: One Dance Week 2019

Седемнайсет танцови компании с общо 22 спектакъла ще забележим в Пловдив рамките на One Dance Week 2019. Фестивалът ще продължи от 20 септември до 19 октомври.

One Dance Week ще показа някои от най-актуалните имена на актуалната сцена, както и млади актьори от разнообразни кътчета на планетата - Белгия, Полша, Чехия, Австралия, Индонезия, Тайван, Япония, Израел, Сирия, и други.

Ето цялостната стратегия на фестивала:

Септември:

Откриването е на 20 септември от 20:00 часа в Дом на културата „ Борис Христов “ с “Дете ” - последната продукция на знаковата белгийска компания Peeping Tom.

Поради огромния интерес, “Дете ” ще бъде показан и на изключителната дата 21 септември.

На 22 септември фестивалът ще покаже спектакъла “Медиум ” на индонезийския хореограф Рианто - актуален прочит на екзотичния обреден феномен Ленгер - танц на плодородието и съблазняването от остров Ява в Индонезия.

Следват спектаклите “Под небето ниско ” на сирийския мултидисциплинарен актьор Уеал Али (27 септември) и “Танцувам, тъй като нямам доверие на думи ” на японската хореографка Каори Ито (29 септември). И двете представления ще бъдат показани на Камерна сцена на Драматичен спектакъл Пловдив.

Междувременно едни от най-хубавите брейк денс актьори от Тайван канят публиката да се включи в техния “Monday school ” - открит урок в централната част на Пловдив (28 и 29 септември).

На 29 септември Сегедската компания за актуален танц ще показа своята интерпретация на едно от най-обичаните типичен творби - “Кармина Бурана ”, ода за човешките положение и неизбежната орис.

Спектакълът със зрелищни резултати, прецизна хореография и зашеметяващи танцови умения вдъхва нов живот на известната кантата на Карл Орф, основана по едноименния феодален алманах с разкази.

Октомври:

Октомври продължава с тайванския фокус и спектаклите “СвободниСтъпки ” (3 октомври) и “СвободниСтъпки - Нини ” (4 октомври) на компанията Horse.

Паралелно, през вечерта на 3 октомври на сцената на Дом на културата “Борис Христов ” ще забележим италианската хореографка Луна Ченере. Солов танц, празнуващ голотата, “Кокоро ” (преведено от японски) се свързва с дълбините на вътрешния свят, мозъка и сърцето.

На 4 октомври спектакълът “Сома ” на чешкия хореограф Мартин Талага ще ни подсети, че тялото не е просто материална опаковка, а тленна обвивка на това, което в действителност ни прави хора. Носител на огромната премия на чешката танцова платформа през 2018.

Основен акцент от програмата на фестивала е и гостуването на израелската L-E-V COMPANY на Шарон Еял и Гай Бехар на 5 и 6 октомври, които ще показват най-новия си театър “Глава Трета ”. Емоционалнозаредено зрелище, отдадено на превъзмогването на раздялата, което затваря трилогията от спектакли, отдадени на безконечната тематика за Любовта.

На 11 и 12 октомври цигуларката Биляна Вучкова, хореографите Акеми Нагао и Джунко Вада, и звуковият актьор Ханс Питър Кун ще показват пърформанс инсталацията “Златни илюзии ”. Четиримата актьори преплитат тон, светлина и придвижване в едно цяло, като по този метод основават свят от художествени облици, въодушевен от цветовете и знаците.

Друг главен акцент в празничната програмата е спектакълът “A Simple Space ” на австралийската компания за актуален цирк - GRAVITY & OTHER MYTHS. Оспорващи законите на гравитацията посредством невиждани циркови трикове, 7 акробати ще прелитат над публиката без защитни въжета и ще прекрачат границите на човешките благоприятни условия. Спектакълът ще бъде показан на 18 и 19 октомври, а за тези, които не ги е боязън от свободно хвърчене, се предлагат местата от първите редове.

One Dance Week ще показа и новото потомство модерни актьори от Канада. В танцовия уикенд на 11 и 12 октомври в Дома на културата “Борис Христов ” гостуват „ Космическа обич “ на хореографката Клара Фюре и “Някога преди ” на компанията Out Innerspace.

В “Космическа обич ” (11 октомври) декорите са минималистични, а сиянието на прожекторите основава чувството, че се намираме в Космоса, където всички форми на другарство стават вероятни.

Светът в “Някога преди ” (12 октомври) гравитира на границата сред формите и безформеността, предишното и настоящето, телесното и духовното.

Фестивалната стратегия приключва със мощен фокус върху актуалния танц на Полша със спектаклите “Втора природа ” на Агата Синиарска и Каролина Гживнович (18 октомври) и “Добре пристигнали ” на Аурора Лубос (19 октомври).

Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, с цел да показват актуален прочит на контузията на Холокоста, а Аурора Лубос визира мъчителната тематика за бежанската рецесия в Европа.

Билети за всички спектакли от програмата ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

Подробности за програмата ще намерите на.onedanceweek.com

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР