Голяма проба от астероид, донесена на Земята в НАСА за първи път

...
Седемгодишно космическо пътешествие достигна своя кулминационен край, когато капсула на
Коментари Харесай

Седемгодишно космическо пътешествие достигна своя кулминационен край, когато капсула на НАСА кацна в пустинята в американския щат Юта, носейки на Земята най-голямата проба от астероид, събирана някога .

Учените възлагат големи надежди на пробата, която кацна в неделя, заявявайки, че ще даде по-добро разбиране за формирането на нашата слънчева система и как Земята е станала обитаема.

Пътуването от 6,21 милиарда километра (3,86 милиарда мили) отбеляза първата по рода си пробна мисия за връщане на Съединените щати, каза американската космическа агенция в публикация в X, известна преди като Twitter.

Шефът на НАСА Бил Нелсън приветства мисията и каза, че астероидният прах „ще даде на учените изключителен поглед към началото на нашата слънчева система“.

Сондата OSIRIS-REx изпрати своята капсула за проби в огнено, опасно спускане през земната атмосфера, но НАСА успя да създаде меко кацане в 8:52 сутринта (14:52 GMT) в полигона за тестване и обучение на военните в Юта.< /p>

Четири години след изстрелването си през 2016 г., сондата се приземи на астероида Бену и събра прах, който според НАСА е 250 г (9 унции) от неговата скалиста повърхност.

OSIRIS-REx пусна своята капсула от надморска височина над 107 826 км (67 000 мили).

Огненото преминаване през атмосферата дойде едва през последните 13 минути, когато капсулата се спусна надолу с температури до 2760 градуса по Целзий (5000 градуса по Фаренхайт).

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР