Седем вековни дървета в село Чобанка, община Момчилград, област Кърджали

...
Седем вековни дървета в село Чобанка, община Момчилград, област Кърджали
Коментари Харесай

Седем вековни дървета вече са защитени

Седем вековни дървета в село Чобанка, община Момчилград, област Кърджали към този момент са предпазени . Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Три от тях са от типа благун и са на възраст 150 години, с височина към 10 м, обиколка на ствола 3,32 м, на приблизителна възраст 170 години, с височина към 12 м, обиколка на ствола 3,40 м и на приблизителна възраст 250 години, с височина към 10 м, обиколка на ствола 4.76 м.

Две са от типа зимен дъб. Едното дърво е на приблизителна възраст 170 години, с височина към 12 м, обиколка на ствола 3,40 м, а другото от този тип е на приблизителна възраст 150 години, с височина към 12 м и обиколка на ствола 3,15 м.

Две са от типа окосмен дъб, като едното е на приблизителна възраст 180 години , с височина към 10 м, обиколка на ствола 3,57 м, а другият окосмен дъб е на приблизителна възраст 170 години, с височина към 12 м и обиколка на ствола 3,30 м.
 Нови шест вековни дървета са оповестени за предпазени
Нови шест вековни дървета са оповестени за предпазени

Те са в София, Асеновград и община Павел баня

С оповестяването на седемте дървета за предпазени се не разрешава изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, пострадването на стъблата и всевъзможни други дейности, които биха довели до заличаване, увреждане или утежняване на физиологичното положение на дърветата.

След издание на заповедта в Държавен вестник дърветата ще бъдат вписани в регистрите съгласно условията на Закона за биологичното многообразие и обозначени като вековни дървета.

Опазването на вековни или забележителни дървета посредством навременната им отбрана е един от целите на Министерство на околната среда и водите. Голяма част от тези дървета със забележителни форми и размери са устояли на времето и естествените стихии и са се съхранили с помощта на ангажираността и публичното схващане на локалните общности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР