Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по

...
Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по
Коментари Харесай

Внимание! Опасност от пожари: Каква е обстановката в страната

С едем пожара горят в горски територии, оповестиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. В Свиленградско бушува един от най-големите пожари за последните десетилетия у нас.

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и през днешния ден в гасенето на пожара в региона на селата Михилци и Иван Вазово. Областният шеф на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките жители, които дружно с огнеборците, служащите от горското стопанство и военните, помогнаха през вчерашния ден. По данни на шефа на районната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " старши комисар Васил Димов, който управлява на място гасенето на пожара, въпреки че ситуацията е извънредно динамична, има вяра през днешния ден пожарът да бъде напълно сподавен. Сборният пункт беше пред фермата на пътя сред с. Михилци и Хисаря. Пожарникарите ще координират и насочват към местата за гасене.

Кметът на община Калояново Младен Кичев също е изискал от пловдивския регионален шеф помощ от доброволци за гасенето на пожара в горския масив сред селата Песнопой в община Калояново и Михилци в община Хисар.

Доброволците би трябвало да са облечени с памучни облекла с дълъг ръкав, с дълги панталони и затворени обувки. Препоръчително е да се снабдят авансово с лопати и тупалки.

Снощи е горящ нов пожар в Свиленградско. Ситуацията там е мощно сериозна. На необятен фронт пламъците горят в региона на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици изпепеляват всичко по пътя си. Има изгорели и няколко необитаеми къщи. Няма данни за потърпевши хора.

Областният шеф на Хасково Мехмед Атаман издаде заповед за тотална възбрана на селскостопанска работа.

Областна администрация в Хасково разгласи отчасти бедствено състояние в община Свиленград през вчерашния ден поради тръгналият край село Студена огън. 60-годишен земеделец е запалил пожара. Почиствал ореховата си градина с машина. Ралото ѝ се блъснало в камък и се получила искра. Мъжът опитал самичък да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете, краката и главата. 

Пожарът в свиленградското село Мустрак е може би най-големият пожар в България от десетилетия. Горят 73 000 дка. 18 хиляди от тях са горски фонд, съобщи. По-голямата част от него са иглолистна гора, която доста мъчно ще бъде възобновена. „ Въпреки че бяхме построили просеки, мощният вятър през нощта популяризира огъня в посока селата Щит и Михалич ”, уточни шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” гл. комисар Александър Джартов.

На място има 50 пожарникари с 15 противопожарни автомобила, 20 горски чиновници с 5 автомобила. Очакват се и два хеликоптера на Военновъздушни сили. Три булдозера построяват просеки. „ Ако вятърът продължи да се усилва, не е изключено пожарът да мина и границата с Турция, като ние ще уведомим турските сътрудници ”, добави Джартов.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР