Седем партии влизат в 51-ото Народно събрание, а Алианс за

...
Седем партии влизат в 51-ото Народно събрание, а Алианс за
Коментари Харесай

Алфа рисърч: Седем партии влизат в парламента, ДПС на Доган е с по-голяма подкрепа

Седем партии влизат в 51-ото Народно заседание, а Алианс за права и свободи и Движение за права и свободи - Ново начало се чака да имат доста близки резултати.
Това сочи последното проучване на " Алфа Рисърч ", извършено в интервала 18 – 24 септември 2024г. и оповестено в уеб страницата на организацията и осъществено със лични средства.
Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
На старта на акцията ГЕРБ още веднъж се нарежда като първа политическа мощ (23.9%) с нищожно по-нисък резултат от този на последните парламентарни избори. След разпада на Движение за права и свободи в борбата за второто място влизат ПП-ДБ (14.4%) и Възраждане (14.2%). Макар да резервират релативно най-голям дял твърди симпатизанти, и при трите политически сили е налице самобитен стъклен таван, който не могат да пробият. Ако акцията не докара до внезапна активизация, висока е вероятността всяка една от тях да означи загуба на гласове в безспорен брой, респ. по-слабо доверие и поддръжка в обществото.
На старта на акцията, отчитайки всички компликации в измерването на този характерен избор, Алфа Рисърч записва следните резултати – 7.9% за Алианс за права и свободи (Ахмед Доган), 6.1% за Движение за права и свободи – Ново начало (Делян Пеевски). Няколко процеса „ зад кадър " вършат усещане – 1) по-силна институционална и организационна готовност на последователите на ДПС-Ново начало, в сравнение с Алианс за права и свободи; 2) незадоволителна известност на крилото към А. Доган с новото име –дистанцията сред поддръжката за всяка от двете обединения варира с към 3 пункта според от това, дали се употребява единствено името по регистрация, или се отбелязва и името на лидера; доста мощно изразено географско систематизиране на вота за двете крила. Успоредно с това, на редица места се чакат доста оспорвани борби, защото се оформят мощни ядра в изгода и на едната и другата секта, които до последно ще спорят за превъзходство. На старта на акцията може да се чака, че в случай че няма изключителни условия, и двете ДПС-та ще влязат в Народното събрание, като съотношението на силите сред тях занапред ще се обяснява. Общият общ брой и от процентите, и от гласовете им обаче, ще е под постигнатия в 50-то Народно заседание, заради изразеното отвращение на не дребна част от турския етнос за присъединяване в тези избори.
Широкото ляво обединяване към Българска социалистическа партия не съумява да реализира готовност и да противодейства на отрицателния тренд в левицата. С резултат от 6.3% Българска социалистическа партия бележи едни от най-ниските си стартови стойности. Близък е резултатът и за Има Такъв Народ (5.4%), само че все още може да се чака, че и двете обединения ще прескочат изборната преграда.
Около чертата гравитират няколко партии, само че не е изключено протестният избор да изтласка нагоре и други екзотични формирания. След величествения разпад на Величие, партията върви надолу, само че както тя, по този начин и други партии, могат да съберат парчета от протестен избор и при ниска изборна интензивност да прескочат изборната преграда.
Същевременно, процесите в Движение за права и свободи не способстват за изчистване на облика и приемливостта им като участници в ръководството на нито една от двете фракции. Въпреки желанието на хората за съставяне на необятна коалиция в идващия парламент, във връзка с „ ДПС-тата ", мненията са много сериозни. 51.8% считат, че нито едно от двете крила не би трябвало да взе участие в бъдещо ръководство. 16.2% отдават това право на фракцията „ Доган ", 10.6% - на фракцията „ Пеевски ". Едва 9% са склонни да позволен спокойно общуване сред двете крила в едно бъдещо ръководство.
30-31% от имащите право на глас пълнолетни българи декларират подготвеност да вземат участие в предварителните избори през октомври, което е спад с към 3 процентни пункта по отношение на юнските избори – разумна наклонност поради все по-голямото отчаяние от партиите и все по-силните подозрения, че ще бъде формирано държавно управление.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР