Седем обвинени и около 30 досъдебни производства. Това е равносметката

...
Седем обвинени и около 30 досъдебни производства. Това е равносметката
Коментари Харесай

Седем обвинени и 30 досъдебни производства след проверките в болниците

Седем упрекнати и към 30 досъдебни производства. Това е равносметката от прокурорските инспекции в лечебните заведения от 2010-та година до момента.

Основните разкрити нарушавания са дублиращи се действия и неизгодни покупко-продажби.

Близо 60 досъдебно инспекции текат сега, 15 от тях се правят от Върховната касационна прокуратура, а други 42 – от окръжни прокуратури. Както стана ясно – към 30 са формираните досъдебни производства, обобщава Нова телевизия.

Въпреки позитивните си финансови резултати, болница „ Свети Иван Рилски” в София попада измежду проверяваните от прокуратурата, поради подозрения в занемареност. „ Ние сме дали информация за 77 контракта с други лечебни заведения, които са за действия, които нашата болница не може да даде. Затова са подписани с други лечебни заведения – държавни”, разяснява изпълнителният й шеф доктор Дечо Дечев.

Според шефа на болничното заведение, тези контракти са изрядни, а прокурорските инспекции били добре пристигнали за системата. „ Не е обикновено единствено за няколко години да се натрупат над 500 милиона отговорности в този вид лечебни заведения”, сподели той. Сред лечебните заведения с задължения е и Врачанската. Именно серията от митинги, кавги и оставки там, стават причина прокуратурата да се самосезира.

„ Тези лечебни заведения, в които ще се установяват неприятни практики – къде е била страната, къде е бил притежателят, принципалът. Те имат свои представители в борда на шефовете на съответните лечебни заведения, за какво са одобрявани докладите на тези болници”, споделя зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Галинка Павлова.

„ Допускаме, въпреки да няма справедливи данни, че е имало близки другарски връзки, връзки на реципрочност, взаимно отношение – сред прокурори, чиновници на Министерство на вътрешните работи и лекари тъй като това са сигурно най-уважаваните хора в един дребен, че и по-голям град”, съобщи Румяна Арнаудова от прокуратурата.Затова от прокуратурата занапред ще влязат в десетки лечебни заведения, с цел да изискат документи на място и да разпитват очевидци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР