Седем години, след като жена пострада, а друга изгуби живота

...
Седем години, след като жена пострада, а друга изгуби живота
Коментари Харесай

7 години след трагичен инцидент с асансьор в София - няма виновни


Седем години, откакто жена пострада, а друга изгуби живота си при проваляне на асансьор, отговорни за случая няма, не е почнало дело, заяви Нова телевизия.
Още по тематиката
в жилищна постройка на бул. " Цариградско шосе " в София. Последвалата инспекция на Държавната организация за метрология и механически контрол сподели, че повода за нещастието е фалшив ремонт - шайбата на асансьора била с 2 въжета, а не с 4. Шайбата също била инсталирана некачествено, като по този метод въжетата са се търкали в двата края на ролката. Бяха установени и други нередности.

При рухването на асансьора 46-годишната Цветелина Радулчева почина, а Мария Ваклинова - пострада тежко и няколко дни беше в кома. Въпреки това съумя да се пребори.

" Установен е и пропуск от страна компанията, която е трябвало да поддържа, има пропуск от страна и надзора, който е трябвало да работи ", разяснява юристът на Ваклинова - Александър Кашъмов.

По думите му към този момент делото е във етапа на обвиняването. В началото прокуратурата бързо е събрала доказателства и е внесла делото в съда. Оттам обаче са го върнали за коригиране на обвинителния акт. Повече от четири години делото не влезнало в ход, а след това е бил притеглен пети обвинен. Изненадващо месец-два по-късно делото било прекъснато против четирима от обвинените.

" Ние обжалвахме това преустановяване. Спечелихме в градския съд. В момента, по митинг на прокурора и по тъжби, делото е в Апелативния съд. За част от закононарушенията обаче отминалостта е къса - седем години и половина, което на процедура значи, че това дело не може да се изкара. Обичайно то е на три инстанции, а даже не е почнала първата ", прибавя още юрист Кашъмов.

Според него това слага доста въпроси, в това число през българските законодател и правосъдна система. " Хората желаят правдивост и ролята на съда е да обезпечи тази правдивост ", разяснява бранителят.

А потърпевшата Мария Ваклинова сподели, че се надява на още едно знамение, също така, че е останала жива: " Да можем да се вмъкнем в периода. Трябва да има казус, дано има правдивост по това дело, с цел да може всеки да знае каква отговорност носи, когато прави работата си и когато става въпрос за човешки животи ". Тя самата, както и доста други хора по думите ѝ, се тормозят да употребяват асансьор.

" Не разбирам за какво хората, които нямат механически знания и всеки употребяват асансьор, би трябвало да се тормозят да се качат в него. Отговорността на техниците, които се занимават с ремонтите и поддръжката, би трябвало да е ясна, регламентирана и те да я носят. Нелусчайно тези уреди са избрани с висока заплаха ", разяснява Ваклинова.

Освен всичко потърпевшата не е получила и обезщетение за случая и за последните две интервенции ѝ се е наложило да събира пари.

Все отново съгласно юрист Кашъмов има опция делото да тръгне: " Има опция системата да си свърши работата. Това се случва въпреки всичко в доста случаи. За мен в действителност е неприятно в такива случаи, когато става въпрос за човешки живот, което е най-голямата полезност, някак си системата да буксува, да не потегля и в последна сметка съществува справедлива опция никой да не понесе никаква отговорност. Без да бъдем кръвожадни, само че въпреки всичко в цивилизованото общество хората би трябвало да понасят отговорност за това, което са или не са свършили. В противоположен случай ние не можем да се развиваме и не можем да възпитаваме отговорно потомство ".

Затова по думите му броят на обвинените е толкоз огромен - " тъй като има доста хора, доста играчи в тази процедура, които явно не са си били на мястото, тъй като този ремонт е бил толкоз некачествено изработен ".

Попитан какъв брой време преди случая е изработен ремонт или инспекция, той обавни: " Има една година и половина преди този момент. В един миг е било установено, че нещата не са наред. Извикани са били хората да създадат този финален ремонт и виждаме, че той най-после се е оказал съдбовен. Ясно по делото е, че служителят на поддържащата компания въпреки всичко е имал известна визия какво се случва, само че както у нас постоянно мислят - че като си затворят очите и няма да се случи това, което не желаят да видят ".

Пострадалата пък прибавя, че случаят е преобърнал живота ѝ.

" От една страна, бях изцяло здрав човек, преди този момент да се случи, а през днешния ден съм човек със здравословни проблеми. От друга страна, имах шанса да пребивавам втори живот и да оценя живота си. От трета страна, с цел да се погрижа за здравето си, имах потребност от помощта на близки, познати и непознати ", споделя Мария Ваклинова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР