Себорейният дерматит е често срещано състояние на кожата, характеризиращо се

...
Себорейният дерматит е често срещано състояние на кожата, характеризиращо се
Коментари Харесай

Топ 5 храни, които трябва да включите в диетата си в борбата със себореен дерматит

Себорейният дерматит е постоянно срещано положение на кожата, характеризиращо се със зачервяване, лющене и сърбеж, изключително в мазните области като лицето, скалпа и гърдите. Въпреки че точната причина за това положение не е известна, разнообразни фактори могат да допринесат за неговото обостряне, в това число стрес, хормонален дисбаланс и избрани храни. В тази публикация ще обсъдим някои храни, които могат да влошат признаците на себореен дерматит и ще предложим препоръки по какъв начин да поддържате здравословна диета, без да предизвиквате инфектиране или раздразнение на кожата си.

Млечни артикули
Млечните артикули са една от най-често свързваните с обострянето на себореен дерматит. Някои хора може да имат нетърпимост към лактоза или сензитивност към протеина казеин, намиращ се в млякото и млечните артикули. Когато тялото не може да разгради вярно тези субстанции, те могат да причинят инфектиране и раздразнение на кожата, което води до признаци на себореен дерматит.

Ограничаването на приема на млечни артикули или избирането на други възможности без лактоза може да помогне за понижаване на тежестта на признаците. Киселото мляко, кефирът и сиренето също съдържат пробиотици, които могат да бъдат потребни за здравето на червата и цялостното здраве на кожата.

Мазнини и масла
Храните с високо наличие на мазнини, изключително тези с трансмазнини и наситени мазнини, могат да усилят производството на себум в кожата, което води до запушени пори и нараснало инфектиране. Това може да утежни признаците на себореен дерматит, изключително в областите, предразположени към омазняване на кожата.

Вместо това изберете здравословни мазнини, съдържащи се в авокадото, ядките, семената и мазни риби като сьомга и риба звук. Тези храни могат да оказват помощ за поддържане на здрава кожа и понижават възпалението.

Рафинирани въглехидрати и захар
Диета с високо наличие на рафинирани въглехидрати и захар може да докара до съмнения в равнищата на кръвната захар, което може да провокира инфектиране и да изостри признаците на себореен дерматит. Опитайте се да ограничите приема на сладкиши, бял самун, паста и зърнени закуски и вместо това изберете пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и постни протеини.

Пикантни храни
Пикантните храни могат да раздразнят към този момент възпалената кожа и да влошат признаците на себореен дерматит. Ако установите, че избрани подправки или пикантни ястия провокират раздразнение или сърбеж, пробвайте се да ги избягвате или да ги замените с по-малко пикантни други възможности.

Алкохол
Алкохолът може да има голям брой негативни резултати върху здравето на кожата, в това число дехидратация и нарушение на функционалността на червата. И двете могат да допринесат за инфектиране и да изострят признаците на себореен дерматит. Ограничете приема на алкохол и изберете вода или други хидратиращи питиета, с цел да поддържате здравето на кожата си.

Съвети за поддържане на здравословна диета

Прочетете етикетите на храните и избягвайте съставки, които могат да провокират себореен дерматит, като млечни артикули, глутен или добавки.
Консултирайте се с диетолог или регистриран диетолог, който може да ви помогне да създадете персонализиран хранителен проект, съгласуван с вашите характерни потребности и желания.
Приготвяйте храната вкъщи, с цел да контролирате съставките и да сте сигурни, че получавате питателни ястия, които поддържат здравето на кожата ви.
Уверете се, че получавате задоволително омега-3 мастни киселини посредством вашата диета или посредством приема на добавки, в случай че е належащо.
Останете хидратирани, като пиете доста вода през целия ден.
Включете доста плодове, зеленчуци и постни протеини във вашата диета, с цел да осигурите съществени витамини, минерали и антиоксиданти, които поддържат цялостното здраве на кожата.

Управлението на себореен дерматит включва справяне с главните аргументи за положението, в това число избора на вярната диета. Като идентифицирате и избягвате храни, които могат да провокират инфектиране или раздразнение на кожата, можете да сведете до най-малко признаците и да насърчите по-здрава, по-равномерна кожа. Винаги се консултирайте със здравен експерт, в случай че изпитвате нови или влошаващи се признаци, защото той може да предложи най-подходящото лекуване или промени в метода на живот за възстановяване на вашето положение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР