Себастиан Фетел и отборът на Ферари шокираха тоталните фаворити в

...
Себастиан Фетел и отборът на Ферари шокираха тоталните фаворити в
Коментари Харесай

Фетел шокира Хамилтън и спечели ГП на Австралия при откриването на сезон 2018 във Формула 1

Себастиан Фетел и тимът на Ферари шокираха тоталните любимци в днешната Гран При на Австралия от Мерцедес и звездата им Люис Хамилтън. Германецът наказа стратегическата неточност на първенците при влизането в бокса на Люис и до финала не разреши на британеца да си върне водачеството. Така Хамилтън изпусна сигурна победа на старта на сезона и остана втори. Другият водач на Ферари Ким

и Райконен се качи на третата стълбичка на подиума с доста непрекъснато и несъмнено показване. 38-годишният финландец не разреши на локалния любим Даниел Рикардо да сбъдне детската си фантазия и най-сетне да се качи на подиума пред родната австралийска аудитория за първи път в кариерата си.

Новият шампионат 2018 във Формула 1 най-сетне стартира с борбата за първата победа от сезона в Гран При на Австралия. В Мелбърн от първа позиция започва звездата на Мерцедес Люис Хамилтън, който ще пази международната си купа от предходната година. Британецът бе неосъществим във вчерашната подготовка и е любимец за успеха през днешния ден.

От второ място Кими Райконен от отбора на Ферари ще опитва да нападна водачеството. Трети е Себастиан Фетел, който не съумя да вземе максимумът от болида си във вчерашната подготовка и ще има сложната задача първо да изпревари съотборника си и след това да мисли за водача Хамилтън.

Четвърти е младата вяра на Ред Бул Макс Верстапен. Холандецът е доста нападателен на стартовете и се чака да направи тежък живота на водачите пред него.

На старта водачът Хамилтън съумя да потегли решително и не даде късмет на преследвачите си да го нападат. Зад него двата червени болида на Кими и Фетел също резервираха позициите си. Макс Верстапен изненадващо не съумя да нападна водачите на Скудерия, като дири загуби четвъртата си позиция след офанзива на Кевин Магнусен от Хаас.

В 6-ата обиколка отпадна новият съветски водач на Уилямс Сергей Сироткин поради щета в болида си. Веднага след него в бокса се прибра Маркус Ериксон, който също завърши прекомерно рано присъединяване си в днешното съревнование след проблем с новия болид на Заубер.

До 10-ата обиколка Райконен не съумя да се задържи на гърба на водача Хамилтън и към този момент изостава на четири секунди от британеца. Това дава късмет на Фетел да се приближи до Кими и да приготвя идната си офанзива против съотборника си.

Обиколка по-късно Верстапен позволи груба неточност в опитите си да изпревари Ериксон, завъртя се и бе изпреварен от трима свои противници. Така холандският водач на Ред Бул пропадна до осма позиция, само че би трябвало да е благополучен, че не отпадна от надпреварата.

В 12-ата обиколка Райконен подвигна съществено темпото и стопи изоставането си от Люис до 2.5 секунди. Фетел също се приближи до водача, само че още не може да влезе в DRS зоната на съотборника си.

В 20-ата обиколка в бокса първи от водачите влезе финландският водач на Ферари Райконен. Той бе последван от Хамилтън, който дружно с тима си реши да покрие тактиката на Кими. Това остави Фетел на първа позиция на пистата, преди първото влизане в бокса за промяна на гуми на германеца.

В 24-ата обиколка за жалост на Кевин Магнусен и тима на Хаас датчанинът отпадна от конкуренцията за Гран При на Австралия. Кевин направи извънредно мощно начало на надпреварата и се движеше на четвърта позиция до отпадането си и по всичко личеше, че ще успее да завоюва сериозен брой точки през днешния ден.

В 25-ата обиколка още веднъж неприятни вести за отбора на Хаас. Отпадане и за другия водач на американския тим извади от конкуренцията французинът Ромен Грожан. Повредата наподобява е в мотора на болида му, което принуди уредниците да задействат виртуалната кола за сигурност.

Лидерът Фетел влезе в бокса за първа промяна на гуми. Германецът постави гуми софт на болида си и излезе на пистата. Там четирикратният международен първенец шокира Хамилтън, откакто се върна тъкмо пред него на трасето и резервира водачеството си.

В 31-ата обиколка надпреварата бе рестартирано при анулацията на виртуалната кола на сигурност. Лидерът Фетел съумя да резервира първото място и не разреши на преследвача му Хамилтън да го нападна. Другият водач на Ферари Райконен продължава да е трети, а след него е австралиецът Даниел Рикардо от Ред Бул.

В 48-ата обиколка Хамилтън бе стопил преднината на Фетел до едвам половин секундА и приготвяше офанзивата си на първото място. Груба неточност на при прекъсване извади Люис от идеалната линия, британецът блокира предна дясна гума и по този начин загуби две секунди, като към този момент изоставането му набъбна на 2.5 секунди.

До финала Фетел сподели стоманени нерви и не позволи и минимална неточност. Така водачът на Ферари завоюва първата конкуренция за 2018 година, а в последните обиколки Хамилтън даже се отхвърли да го притиска. Така стратегическата неточност на Люис и тима му Мерцедес и проблемите за втория водач Валтери Ботас дадоха опция на Ферари да създадат летящ старт на новия сезон с двоен подиум./sportal.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР