СДС се включва в подписката срещу задължителното машинно гласуване, съобщиха

...
СДС се включва в подписката срещу задължителното машинно гласуване, съобщиха
Коментари Харесай

СДС се включва в подписката срещу задължителното машинно гласуване

СДС се включва в подписката против наложителното машинно гласоподаване, оповестиха от партията за ДНЕС+.

Инициативен комитет „ Консервативно патриотично придвижване и жители “ провежда национална подписка-възвание против наложителното машинно гласоподаване.

15 години след участието си в Европейски Съюз България се отдалечи в изборното си законодателство от европейските практики посредством въвеждане на наложително машинно гласоподаване, без право на избор от страна на гласоподавателите. Машинното гласоподаване е от дълго време отречено в цяла Европа, освен в Европейския Съюз, заради своята ненадеждност и подозренията за операции на софтуера, се споделя в писмо на Инициативния комитет.

Българският Конституционен съд със 7:5 „ пусна “ машинното гласоподаване. Седемте съдии обаче категорично загатнаха в претекстовете си, че взимат това решение, тъй като нашият закон съдържа надзорен механизъм, а точно - разписки, посредством които може да се удостовери достоверността на вота.

Практиката сподели, в това число и на последните избори, че контролно броене на разписките не се прави, а доколкото се извърши, не се оповести от ЦИК, с цел да знаят партиите в избраните немного дълги периоди дали да нападат пред Конституционния съд окончателните резултати.

Това сложи под въпрос представителността на демократичните институции в страната и легитимността на техните решения.

В Инициативния комитет вземат участие лекари, публицисти, общественици, политически анализатори и хора от разнообразни сфери.

Подписката ще бъде импортирана в Народното събрание, а срокът за събиране на подписите е 2 седмици, като началото бе обещано на 3 юни 2022 година

Линк към подписката

По материала работи Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР