СДС преизбра Румен Христов за свой председател с огромно мнозинство.

...
СДС преизбра Румен Христов за свой председател с огромно мнозинство.
Коментари Харесай

Христов пред Tribune: БСП имат опита, желанието и навика да „развързват кесията“ и следват кризи

СДС преизбра Румен Христов за собствен ръководител с голямо болшинство. Доктор по „ Аграрна стопанска система “, учител по маркетинг и агромаркетинг, както и някогашен министър на земеделието – в това число директно след „ Виденовата зима “, Христов с извънредно изявление за Tribune.bg за положението на страната и проблемите с цените на съществени артикули.

Какво си казахте през днешния ден с вашите съидейници за посоката, в която се движи Съюз на демократичните сили?

Посоката ни не е променяна през всичките тези години. Тя е същата, където е и мястото на България – в цивилизования свят и фамилията на Европейския съюз. Това е нещо, за което Съюз на демократичните сили се бори, и въз основа на това, което направихме, ние сме членове на НАТО и Европейски Съюз. Ние не можем да изменим на тази посока, създали сме нашия цивилизационен избор и би трябвало да го следваме неотменно – без никакви подозрения, съмнения и увъртания.

В декларация на партията ви беше отделено съществено внимание на Украйна. Как се оценявате позиционирането на България по тази тематика?

Първо – ние изрично считаме, че там се води война. Украйна беше нападната по един вероломен метод. Второ – аз персонално считам, че България би трябвало да има по-категорична позиция като член на НАТО. Смятаме, че разполагането на войски на НАТО за отбрана на външната граница на Алианса, каквато се явява България, е нещо значимо. Важно е и за сигурността на България и няма за какво да има съмнения в тази посока от страна на българското държавно управление.

Конференцията ви, по подигравка на ориста, се състоя на фона на подиуми от една забравена ера – опашки за олио, умрял възрастен господин. Как гледате на това?

Така се случи в моя живот, че предходната зърнена рецесия след ръководството на Българска социалистическа партия се беше паднала на мен. Притеснявам се от всичко това, което се случва, само че имам към този момент едно безпокойство. Че когато Българска социалистическа партия ръководи, постоянно по-късно има рецесии. Трябва да бъдем доста деликатни, тъй като те имат опита, желанието и навика да „ развързват кесията “, след което нещата, които се случват за страната, не са положителни. Разбира се, че хората имат някакви учредения да се тормозят. Но би трябвало да вземем образец от Украйна, там се води война, там няма доставки на хранителни артикули, само че аз такива опашки като при нас не съм видял на никое място в репортажите. Това, че ще си купиш една бутилка олио повече, не знам какво печелиш и за какво е налице тази нервност в българските жители и българския народ. Учудвам се.

За или срещу сте повече държавна интервенция в ценообразуването?

Категорично срещу. Ние сме пазарна стопанска система. Ако приказваме за централно ценообразуване, би трябвало да върнем Комитета за цените с финален ръководител Димитър Гривеков, помня го доста добре. Държавата може да интервенира, търсейки разнообразни способи, помагайки на бизнеса. Ние неведнъж се опитвахме да включим в дневния ред на Народното събрание предлагането ни за компенсиране на небитовите консуматори, като в същото време настояваме и бизнесът да бъде обезщетен без таван на електрическата енергия, тъй като тази безбожно скъпа електрическа енергия поради на обстановката, а тя е военна, се отразява на всички артикули, които се купуват от българските жители и се помпа по този метод инфлацията.

А има ли други потребни ходове. Вие самият имате експертиза тъкмо в аграрната стопанска система? Какво се случва с цените на стоките – олио, брашно, самун?

Първо би трябвало да се направи един доста прецизен зърнен баланс, аз не знам подобен има ли и дали дава отговор на истината. Трябва да се направи доста точна инспекция – даже предложих на министъра, към групите, които ревизират наличностите на зърна в Държавния запас и на другите места, където ще бъде изкупвано зърно, да бъдат включени представители на ДАНС и Министерство на вътрешните работи, с цел да сме сигурни, че това, което е заявено, в действителност го има. След изработката на салдото, страната, със средствата, които остават като свръхпечалба от енергийните сдружения (доколкото разбрахме това е концепцията на управляващите), да задели част от тези средства и да закупи зърно до идната годишна продукция през 2023 година, като това зърно може да бъде актуализирано след прибирането на тазгодишната годишна продукция. Това важи както за хлебната пшеницата, по този начин и за фуражната, царевицата и слънчогледа.

Правилно ли ви разбирам, че имате опасения, че заявените количества в запаса може да не дават отговор на наличните?

Ами опитът, който имам при предходната рецесия, ме кара да бъда песимистичен, или обезпокоен, или да ми се желае да бъде тествано в допълнение това, което се заявява. Защото изказванието, че България разполага с 1,5 млн. тона слънчоглед, за мен изрично не дава отговор на истината. Доста по-малки са наличните количества слънчоглед. Да, сега има огромно търсене на зърно – пшеница, царевица, слънчоглед, и нашите търговци биха осъществили огромни облаги. Затова на чисто пазарен принцип страната би трябвало да изкупи нужните количества за хлебния и фуражния баланс. Тогава няма да има никакъв проблем да продължи износа. Пък и той и в този момент няма потребност да бъде спиран по този метод – със прекъсване на камионите на границата. Просто би трябвало доста бързо страната да се провежда и количествата, от които има потребност, да бъдат закупени. После нещата ще си дойдат на мястото. Пазарната стопанска система си е пазарна стопанска система и тя би трябвало да остане да работи и за в бъдеще. Да, високи са цените, само че това е цената на войната в Украйна.

Стабилна ли наподобява Четворната коалиция и очаквате ли избори тази година?

Аз считам, че България няма да завоюва от едни предварителни избори, само че това не зависи от опозицията. Това зависи от Четворната коалиция, която не ми наподобява постоянна. Нямаме потребност от скорошни предварителни избори, тъй като нямаме гаранция, че идващият парламент няма още веднъж да бъде фрагментиран, да се стигне до несъставяне на държавно управление и нов длъжностен кабинет без парламент и без постоянно държавно управление. Това не е положителният вид за България. Затова и ние понякога, когато става дума за значими неща, национално виновни, когато става въпрос за евроатлантическата ориентировка и сигурността на България, сме подготвени да подкрепим ръководството, когато става дума за националните ползи, за общите ползи, за ползите на страната ни. Лош вид е да се отиде на предварителни избори, само че в случай че те не се схванат между тях, може да се наложи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР