Сдружението на Общинитеще предложи на новото Народно събрание да се

...
Сдружението на Общинитеще предложи на новото Народно събрание да се
Коментари Харесай

Сдружението на Общините ще предложи на новото НС създаването на държавен фонд за превенция на бедствия в страната

Сдружението на Общинитеще предложи на новото Народно заседание да се сътвори държавен фонд за предварителна защита на бедствия в страната, както и шест районни структури, които да управляват и дават отговор запревантивните дейности против наводнения. Решението е гласувано на съвещание на УС на организацията и е образувана работна група от кметовете на Белица, Самоков, Панагюрище и Карлово.

Това заяви в обзорнатаседмична стратегия на Дарик от студиото в Пловдив кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Според него новите депутати би трябвало да подхващат законодателни решения, които да дадат опция:

1) За основаване на държавно сдружение, което е отговорно за разчистване и поддържане на речните корита, благосъстоятелност на страната

2) Областните шефове да разполагат със средства за превантивна активност

3) Общинитеда аплайват с планове за разчистване на деретата и речнитекорита в обитаемоте места към специфичен фонд за предварителна защита на бедствията

" Проучили смеЕвропейското законодателство и считаме, че това може да се случи. Не се изисква огромен бюджет, с цел да се основат и специфични формирования, които да работят незабавно при бедствия и повреди, тъй като пожарникарите и военните имат задоволително доста работа. В шестте района на страната би трябвало да има групи за бързо реагиране и оказване помощ на бедстващите ",каза още Кабаиванов пред Дарик.

Той посочи, че активността обвързвана с предварителната защита от наводненията, може да се прави и от държавнафирма, само че тя би трябвало да е виновна единствено за това и да е подчинена директно на Министерски съвет. Само по този метод може да се излезе от омагьосания кръгна прекачване на отговорността сред Изпълнителната организацията по горите, Напоителни системи, Басейнова дирекция, Регионална инспекция за опазване на околната среда, регионални шефове и кметове.

До моментащетите, единствено на обществената инфраструктура,в потърпевшите от наводненията обитаеми места, са за 67 млн. лева Това е оценката на специалистите, които в продължение на 2 седмици обикалят в района на бедствието, с цел да извършатоглед.

Цялото изявление на Искра Койчева с кмета на Карлово чуйте взвуковия файл.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР