Сдружението на лозарите ще блокира с трактори пътя Поморие-Каменар до

...
Сдружението на лозарите ще блокира с трактори пътя Поморие-Каменар до
Коментари Харесай

Лозари с блокада в знак на протест срещу изкупната цена на гроздето

Сдружението на лозарите ще блокира с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг в четвъртък (02 септември) в 09:00 ч.

Блокадата ще продължи половин час.

" Липсата на далновидна тактика и дълготрайна политика в сектора докара до намаляването на лозята у нас с 5 пъти за последните 20 години - от 1.6 млн. декара на 300 хиляди декара. Една от най-важните и наложителни ограничения е предвиждането на национални доплащания за бранша. Ние сме единствената страна, в която тези доплащания са изключени, защото се смята, че виненото грозде не е плод. За съпоставяне - в другите страни от Европейски Съюз помощта за бранша е в размер на към 300 евро на декар. В България през последните 5-6 години тя е достигнала най-много 22 евро на декар. Същевременно разноските във връзка с развъждането на културата и произвеждане на грозде са идентични с сътрудниците от Европейски Съюз, а през последните години даже скочиха фрапантно. В същото време имаме съвсем двоен спад на изкупната цена на гроздето ", изясняват от сдружението.

От там допълват, че себестойността на един кг грозде се движи сред 80 и 90 стотинки, а с цел да може секторът да оцелее, изкупната цена би трябвало да бъде най-малко един лев.

" Последните 3 години сме обиколили всички институции, само че единствено ни лъжат и нищо не се случва. Ако и в този момент не ни чуят, ще пристъпим към национални митинги, хората са ни подготвени за гражданско непокорство ", приключват от бранша.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР