Сдружение “За достъпна и качествена храна (ЗДКХ) установи лоша хигиена

...
Сдружение “За достъпна и качествена храна (ЗДКХ) установи лоша хигиена
Коментари Харесай

Измамници събират пари с фалшиви съобщения за вдигната кола от паяк

Сдружение “За налична и качествена храна ” (ЗДКХ) откри неприятна хигиена и неиздаване на касови бележки в доста обекти за храна във Варна и Велинград. Проверка на разнообразни обекти е осъществена, след получени голям брой сигнали на консуматори до ЗДКХ.

В рамките на последните 45 дни до сдружението са достигнали голям брой сигнали от консуматори, получили краткотрайни стомашни неразположения като гадене, повръщане, тежест, болки в стомаха и стомашен дискомфорт след консумация на храни като сладолед, царевица на кочан или в чаша, палачинки, фалафели и други артикули, които са закупени от преместваеми обекти, краткотрайни и преносими обекти и машини за сладолед.

Голяма част от сигналите са били свързани с неспазването на температурния режим на предпазване на сладоледа и неналичието на етикети в град Варна и Велинград. За съответните нарушавания екипът на ЗДКХ са алармирали управленията на Национална агенция за приходите, БАБХ и РЗИ.

При първите тествани обекти на правилото скришен клиент  по продължението на бул. „ Приморски “ 2, 9000  във Варна с изключение на липса на работно облекло на личния състав не се дава информация за произхода на сладоледа, температурата на предпазване, която би трябвало да бъде  минимум „ -18C◦ ”, срокът на валидност, съпътстващите документи, етикетировката, и дали постоянно сменящите се продавачи разполагат със здравни книжки и за какво е толкоз занижена хигиената в обектите. Основен проблем  са и постоянно неиздаване на касови бонове даже при поискване с причини, че или устройството не работи заради високи температури или няма връзка с Национална агенция за приходите и интернет. 

Положението във Велинград е съвсем сходно, на количките за царевица намиращи се на пешеходната улица  на 35 градуса са изложени пластмасови шишета с майонеза и кетчуп. Пред заведенията за пица на парче, още веднъж има изложена на високи температури кетчуп и майонеза. В обектите за продажба на сладолед, фунийките не са обгърнати със салфетка, а продавачката ловко ги пипа с ръка.

Лъжичките, които са сложени пред павилиона не са опаковани всяко във фолио, а биват ловко лазени от мухи и инсекти.  Лъжичката за сипване на сладолед се слага в една чаша с вода и ловко се бърка във всички типове сладолед единствено с една лъжичка. В обекта в кв. Чепино, също хигиеничните привички са много занижени- обслужващия личен състав пипа всичко с ръка( без да има сложени ръкавици), артикули се вземат с ръка ( кюфтета, кебапчета)и се слагат в чинийка на клиента.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР