Сдружение Изкуство във времето“ кани пловдивчани и гости на града

...
Сдружение Изкуство във времето“ кани пловдивчани и гости на града
Коментари Харесай

Бивши студенти на проф. Елисавета Казакова и техни възпитаници изнасят концерт в памет за голямата пловдивска цигуларка

Сдружение „ Изкуство във времето “ кани пловдивчани и посетители на града на камерен концерт „ Учители и възпитаници – памет за проф. Елисавета Казакова “.

Събитието ще се състои на 22.06.2022 година, от 18.30 ч., в Изложбена зала на Отдел Държавен списък – Пловдив на ул. „ Кракра “ № 11. Входът е свободен! Концертът се реализира с поддръжката на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Проектът „ Учители и възпитаници – памет за проф. Елисавета Казакова “ изследва тематиката за приемствеността сред поколенията, като отдава респект на тази забележителна българска цигуларка, родом от Пловдив, ученик на Пловдивското музикално учебно заведение, възпитател, построил стотици музиканти.

В концертната стратегия вземат участие някогашните нейни студенти Евгения Ночева и Павел Генов, в този момент преподаватели по цигулка в НУМТИ „ Добрин Петков “, и техни ученици; Валентина Трендафилова (сопрано), Дарина Иванова (флейта), Никола Николов (виолончело) и Злателина Коларова (пиано). Те ще изпълнят произведения от Й.С. Бах, Хендел, Виенявски, Чайковски, П. Христосков и други

Родена през 1948 година в Пловдив, проф. Елисавета Казакова стартира да учи цигулка на 6 годишна възраст при Петър Станчев. На 11 години е солистка на Пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков, Иван Спасов и Месру Мехмедов.

Завършва Държавната музикална академия при проф. Георги Бадев, след което специализира при проф. Петър Христосков. След 1977 година е постоянен учител в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “.

По време на дългата си кариера проф. Елисавета Казакова печели лауреатски звания и награди от влиятелни състезания, гостува с огромен триумф на одобрени фестивали в разнообразни краища на света. Концертира интензивно и като солист на доста оркестри в България.

Почитателите на класическата музика ще я запомнят като реализатор с прецизна и овладяна техника, само че и с ярка характерност и емфатичен персонален почерк.

До самия завършек на живота си, през ноември 2021 година, мисли за своите студенти и прави проекти за часовете си през настъпващата образователна година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР