Сдружение Бизнесът за Пловдив иска да финансира възстановяването на легендарната

...
Сдружение Бизнесът за Пловдив иска да финансира възстановяването на легендарната
Коментари Харесай

Нимфеята ще посреща туристи на Бунарджика

Сдружение „ Бизнесът за Пловдив ” желае да финансира възобновяване на именитата турска чешма Нимфея на Бунарджика. Така мястото, което повече от 10 години беше опасано в железно скеле и ламаринен покрив, ще стане туристическа атракция. Ремонтът му стартира, откакто приключат главните работи по реконструкцията на източната част на тепето.

„ Поръчали сме да се направи снимане, а оттова и план на обекта, който сега е с рушащи се колони. Той би трябвало да ни насочи по какъв начин да ги подменим и да отворим още веднъж мястото ”, сподели кметът на регион „ Централен ” Георги Стаменов. Парите за възобновяване на Нимфеята няма да идват от плана за 2 милиона лв., с който се реконструира Бунарджика.

Колко ще излезе обновяването на остарялата чешма, ще стане ясно след правенето на плана. Сдружение „ Бизнесът за Пловдив ” е изразило подготвеност да го финансира. Според преданията, който посетител на Пловдив пиел вода отсам, оставал вечно в града.

В същото време акведуктът и шадраванът под него са съвсем подготвени. Слагаме единствено гранитните шапки на бордюрите на оборудването, обясниха служащите. Те са дебели 8 сантиметра и се режат със специфична немска машина, която работи с 12 000 оборота в минута. Стените и дъното на шадравана, който не е пускан от близо 50 години, са облицовани с гранитни плочи. Готова е и инсталацията за вода.

До края на май там ще сложим осветяване и ще стартират наложителните 72-часови проби за помпите и инсталацията, изясни кметът Стаменов.

Проектът за реконструкцията на Бунарджика е на стойност 2 милиона лв.. Първият милион бе провиснал предходната година, а останалите пари идват с преходния излишък на бюджета за 2019 година.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР