Сдружение Българска розова долина е поискало от Министерството на труда

...
Сдружение Българска розова долина е поискало от Министерството на труда
Коментари Харесай

Удължаване на срока на еднодневните трудови договори поискаха розопроизводителите

Сдружение " Българска розова котловина " е поискало от Министерството на труда и обществената политика да допусне подписване на трудови контракти, които не стопират помощите за безработица на служащите, за период до 90 дни, а освен за един ден, както сега планува законът. Целта на това предложение е да облекчи розопроизводителите от административната тежест при подписване на голям брой еднодневни контракти по време на акцията по розобер.

В момента в страната има настоящ режим за подписване на еднодневни трудови контракти, от който се възползват доста земеделци, тъй като не се лишава правото на обезщетение за безработица на служащия.

" Административната тежест от сключването на голям брой поредни еднодневни трудови контракти обаче е несъразмерна с потенциала на дребните стопанства и непостижима за тях, " загатват от сдружението в писмото си до министър Гьоков. Те допълват, че в бранш розопроизводство, да вземем за пример, събирането на реколтата трае сред 20 и 45 дни, за което време на едно стопанство може да се наложи да подписа 45 контракта с един служащ, а постоянно броят на служащите надвишава 80.

" Приемането на предлагането ще помогне да се позволи казуса с дефицита на работна ръка и ще облекчи освен розопроизводителите, само че и всички земеделци. "

Това разяснява Владимир Стоянов - ръководител на " Българска розова котловина " и добави, че сдружението упорства и за други промени. Сред тях са държавно финансиране за стопаните, което да е обвързано с продукция, таван на директните заплащания, пренасочване на дотации и възбрана за импорт на розово масло и имитиращи.

" Макар и дребен стопански бранш, розопроизводството е стратегически за България, най-малкото тъй като е обвързван с позитивната визия на света за страната ни. " показа още Стоянов.
 До 100 лева на декар е Коронавирус помощта за розопроизводителите
До 100 лева на декар е Коронавирус помощта за розопроизводителите

От 1 октомври те могат да аплайват за помощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР