Сделката за изтребителите F-16 Бюджет и финансиБългария е загубила $10

...
Сделката за изтребителите F-16 Бюджет и финансиБългария е загубила $10
Коментари Харесай

Служебният кабинет одобри покупка на още осем F-16 от САЩ

Сделката за изтребителите F-16 Бюджет и финансиБългария е изгубила $10 милиона от лихви в договорката за F-16Бюджет и финансиСлужебният боен министър ще работи за още 8 изтребителя F-16
Служебният кабинет утвърди на своето постоянно съвещание през днешния ден покупка на още осем изтребителя F-16 от Съединени американски щати. Решението следва диалози с американския департамент на защитата, траяли близо година и инициирани още от предходния длъжностен кабинет на президента Румен Радев предходната година.

Цената на новите изтребители е почти 1.3 милиарда $ и е сходна с тази на първите осем, поръчани през 2019 година и към момента недоставени. Заради по-скъпия $ обаче на страната ще ѝ излезе с към 400 млн. лева по-скъпо, т.е. към 2.6 милиарда лева

Изключително е значимо придобиването на нова техника за задачите на Военновъздушни сили в подтекста на това, с което разполагаме. Разполагаме със остаряла руска техника, която не можем да поддържаме. Необходима е замяна “, разяснява министърът на защитата Димитър Стоянов.

Очакванията са, че самолетите ще дойдат през 2027 година, излиза наяве от документите, изпратени до военното министерство.

След решението на държавното управление следва и утвърждение от Народното събрание, защото сумата на покупката е над законово открития предел от 100 млн. лева Крайният период за отговор на офертата е началото на ноември, т.е. до тогава новосформираният парламент след изборите на 2 октомври би трябвало да вземе решение.

Подобно решение в Министерския съвет скара министрите в предходния кабинет и принуди вицепремиера Корнелия Нинова да напусне съвещанието. Впоследствие някогашният министър председател и неговият екип по този начин и не съумяха да одобряват решение за новите американски изтребители.

Първата партида самолети се чака през 2025 година след забавяне от страна на Съединени американски щати, обяснено с индустриалните усложнения към пандемията. България обаче бе обезщетена с някои допълнения по подписания контракт, които бяха утвърдени в последните дни на 47-мия парламент.

Министърът удостовери още един път, че води договаряния с Швеция и Франция за военни самолети, само че условието е те да са на лизинг за избран летателен небосвод. Все още оферта обаче няма.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР