Сделката за българските активи на ЧЕЗ е напът да опъне

...
Сделката за българските активи на ЧЕЗ е напът да опъне
Коментари Харесай

Индийският кандидат се завръща в играта

Сделката за българските активи на ЧЕЗ е напът да опъне до оптимален лимит нервите на акционерите на сдружението в Чехия. Причината е все по-трудното намиране на покупател, както и законовите пречки, които протакат подписването на финален контракт към този момент повече от девет месеца.

Както е добре известно, чешката компания избра за покупател на активите си у нас българската компания "Инерком ", благосъстоятелност на Гинка Върбакова. Но след серия от политически кавги и наказания от страна на Комисията за защита на конкуренцията договорката стигна до Върховния административен съд. От ЧЕЗ бяха дали на "Инерком " девет месеца да откри финансиране за нея, като търсената сума е към 350 млн. лв.. Нейни представители оповестиха, че са обезпечили парите (при все че до момента нито една финансова институция не е удостоверила това), единствено че съдът не се произнесе по възбраната на Комисия за защита на конкуренцията за придобиването на чешките активи.

На фона на сегашната българска драма и забележимото изчакване на политическото решение по въпроса чешката страна предприе идната разумна стъпка - ЧЕЗ още веднъж стартира договаряния с индийската енергийна компания "Индия Пауър ", класирана на второ място измежду кандидатите за нейните български активи. Причината за това решение е, че "Инерком " не е съумяла да заплати в точния момент парите по договорката заради регулаторни спънки. Въпреки това чехите си оставят вратата отворена и за договаряния с компанията на Гинка Върбакова. От "Инерком " увериха, че поставят всички старания за довеждане докрай на покупката, както и че имали финансовата поддръжка на световни капиталови фондове.

За претендента "Индия Пауър " се знае, че беше показал по-ниска цена за тази на "Инерком " и че заплащането щеше да е на вноски. Което не устройваше ЧЕЗ като изискване, само че не щеш ли за година обстановката се промени. Индийското сдружение работеше взаимно с българското "Фючър енерджи ", което в края на 2017-а скоростно банкрутира и изчезна от българския енергиен пазар. Сега ще е забавно дали индийците ще търсят различен сътрудник, или ще се откажат от офертата си.

Междувременно на Комисията за отбрана на конкуренция ще й се наложи да прегледа повторното настояването на "Инерком " за разрешаване на придобиването на активите на ЧЕЗ у нас. Магистратите от Върховен административен съд са решили, че антимонополният орган би трябвало да даде ново свое мнение, преди да се пази, че делото е изпратено за разглеждане в съда. Той може да апелира въпросното решение, само че е по-вероятно комисарите да запретнат ръкави и да се произнесат наново по проблема.

Аргументите в предходната им позиция провокираха известно неразбиране - главната причина за прекъсването на договорката бе пазарната централизация при слънчевите паркове. Никой обаче не изясни по какъв начин пазарна централизация, която обгръща 0,5% от фотоволтаиците у нас, ще повлияе на целия пазар. Решението бе обжалвано както от "Инерком ", по този начин и от ЧЕЗ в съда. Делото е планувано за май следващата година, а до тогава не е ясно накъде ще задухат политическите ветрове у нас. В последна сметка ще е извънредно любопитно дали в случай че инцидентно Комисия за защита на конкуренцията реши да пусне второто искане на "Инерком " за договорката, още веднъж ще има вълна от изявления и възмущения?

След Комисия за защита на конкуренцията позволение по договорката ще би трябвало да се изиска и от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР