Сделката с продажбата на газа наистина не е голяма. На

...
Сделката с продажбата на газа наистина не е голяма. На
Коментари Харесай

Валентин Николов: Не искат да кажат кои са фирмите, продали газа в Румъния

" Сделката с продажбата на газа в действителност не е огромна. На румънската борса два дни преди този момент на 90 евро се търгуваше газа, те са я пласирали на вторичния пазар на газ в Румъния. 10 лв. да са се облажили, 37 400 по 10 лв. са 370 000 лв. и някой за три секунди ги е разпределил ".

Това съобщи пред NOVA NEWS Валентин Николов, някогашен изпълнителен шеф на БЕХ.

" Сделката се случва, подвига се звук. Новото управление на " Булгаргаз " излиза със известие, че нямат задоволително пари и желаят ликвидност, по тази причина продаваме. Министърът идва и стартира да пази всичките покупко-продажби и да споделя, че се е продавало не тъй като няма ликвидност, а тъй като в един миг имали остатък и нямало какво да я вършат, трябвало да продадат. Това безусловно не е правилно ", безапелационен бе Николов.

" Предишното управление на „ Булгаргаз “ е продавало 5-10 мегаватчаса, когато е имало остатък, с цел да може в действителност поради ликвидност, на по-висока цена. Те съумяват да управляват процеса посредством графиците - трансформират графика в " Булгарнрансгаз " за газовото находище в „ Чирен “, понижава се добива за събота и неделя или трансформират графиците към „ Газпроекспорт “, които са много по-гъвкави. От новото управление никой не е понижил изпомпването на газ от „ Чирен “, което демонстрира, че или са доста некомпетентни, или в действителност са желали да осъществят тези количества ", разяснява още Николов.

" Под 25% от потенциала има сега в " Чирен ". По време на такава зима въпросът е за какво изпомпваме и продаваме в Румъния, а не понижим добива, с цел да можем да го пазим за всеки случай ", запита той.

Според него е изцяло допустимо да се ревизира кои са компаниите, продали газа в Румъния, само че не желаят да си кажат.

" Новият изпълнителен шеф на " Булгаргаз " сподели, че някогашната му компания е взела количества. Това е спор на ползи, министърът също би трябвало да каже дали хора към него посредством някогашни или сегашни компании не са взели участие в тази договорка ", счита Валентин Николов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР