Сделката между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин

...
Сделката между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин
Коментари Харесай

Русия става най-важният арбитър сред различните враждуващи страни в Сирия

Сделката сред президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, уголемява примирието, реализирано с посредничеството на Вашингтон предходната седмица

Турската презгранична интервенция против кюрдите спомогна за одобряване на ролята на Русия като основен медиатор и проводник на въздействие в Сирия. Часове откакто Москва и Анкара реализираха своята " историческа договорка ", сирийски и съветски войски започнаха да патрулират в този регион в Сервероизточна Сирия, който беше в центъра на двуседмичен спор.

Тяхното наличие в територията, която до момента беше непокътната за кюрдските сили и американската войска, демонстрира какъв брой бързо се е трансформирала динамичността в региона, откакто президентът Доналд Тръмп даде " зелена светлина " за турската интервенция с решението си да изтегли силите на Съединени американски щати оттова, написа Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всички пътища водят към Путин

Сделката сред президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, уголемява примирието, реализирано с посредничеството на Вашингтон предходната седмица, което разреши изтеглянето на кюрдските сили и основаването на " зона за сигурност ", в която Ердоган желае да разселва 2 млн. сирийски бежанци.

" С тръгването на американските войски от Сирия в този момент Москва е най-важният съдия измежду другите враждуващи страни във войната. Всички пътища водят до Русия за идващия стадий в сирийския спор ", твърди Галип Далай от института по интернационалните връзки Valdai Club.

В сряда стартира разрастване на съветски и сирийски сили за унищожаване на кюрдските бойци и техния оръжеен боеприпас от 30-километровата зона южно от турската граница. Турските сили ще се причислят идната седмица за взаимен патрул. За Москва, която се намеси в Сирия през 2015 година на страната на президента Башар ал Асад, договорката с Анкара й оказва помощ да се показа за страж на мира и медиатор на фона на опитите й за реализиране на следвоенно политическо разрешаване на сирийския проблем.

Вдигане на глобите против Турция

Тръмп разгласи " огромен триумф " в Североизточна Сирия с установяването на примирието. В Twitter той написа: " Създадена беше зоната за сигурност! Кюрдите са в сигурност и работиха доста добре с нас. " В сряда американският президент уточни, че Съединени американски щати подвигат наложените наказания против Турция поради офанзивата й против кюрдските сили. Решението му пристигна, откакто Анкара и Москва се договориха да разположат войски за обособяването на буферна зона по сирийската граница. Тръмп съобщи, че Ердоган го е уверил, че ще спре боевете в региона за непрекъснато.

За кюрдите загубата на американската отбрана и съветското съглашение с Турция сложиха завършек на техния петгодишен опит за самоуправление в Сирия. Говорителят на Путин разяснява през седмицата: " Съединени американски щати изоставиха кюрдите и в действителност ги предадоха ". Москва обаче също не пази кюрдите, а единствено Башар ал Асад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР