Сделка между трите най-големи политически групи в Европейския парламент гарантира,

...
Сделка между трите най-големи политически групи в Европейския парламент гарантира,
Коментари Харесай

Сделка за зам.-председателите на Европарламента раздели новата либерална група

Сделка сред трите най-големи политически групи в Европейския парламент подсигурява, че дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) и лявоцентристката Социалисти и демократи (С&Д) ще продължат да имат болшинство в могъщия вътрешен орган за взимане на решения – бюрото на Екологичен потенциал, съобщи EUobserver.

Молба на водача на третата по величина група " Обнови Европа " (предишния Алианс на либералите и демократите за Европа) за поддръжка на претендентите на ЕНП и С&Д за зам.-председатели на Екологичен потенциал, докара до " неодобрение " в демократичната група, сподели представител пред изданието. " Това беше част от договорка сред водачите на ЕНП, С&Д и " Обнови Европа ", че ще се поддържат взаимно ", разяснява той.

Евродепутати либерали от " Обнови Европа ", която включва членове на партията на френския президент Еманюел Макрон, са получили лист с имена за кого да гласоподават. В листата, който изтече в интернет, се виждат имена на евродепутати, за които либералите са били " общително помолени " да гласоподават, " след проевропейското съглашение с ЕНП и С&Д ". Осем от имената са на претенденти на тези две групи, другите двама са либерали.

Говорителят на " Обнови Европа " изясни, че това е било " решение на високо ниво " на водачите на групите. " Не всички знаеха, че ще има лист ", сподели той, като добави, че той не е бил прецизно спазен от евродепутатите.

Спор за " Фидес "

Списъкът включвал и молба да се поддържа Ливия Ярока, сегашен зам.-председател и член на унгарската партия " Фидес ", чието участие в ЕНП сега е замразено. Тя бе препоръчана от дяноцентристите и избрана отново с 349 гласа на първия кръг от гласуването.

" Не всички съблюдаваха листата в тази ситуация с евродепутата на " Фидес " поради терзания за дейностите на " Фидес " в Унгария ", уточни представителят на либералите. Знае се, че минимум унгарският евродепутат либерал и либерал-демократите от Англия са дали своят вот за различен, добави той.

Говорител на Зелените дефинира поддръжката на либералите за Ярока като " невероятна ", имайки поради проблемите с върховенството на закона при ръководството на " Фидес ".

" Трябва да разглеждате това в подтекста на по-голямата игра на новата коалиция ", изясни представителят на " Обнови Европа ". Не е ясно по какъв метод зам.-председателите ще окажат въздействие на съдружните диалози на трите най-големи групи със Зелените.

Бюрото

В резултат от гласуването евродепутатите избраха петима членове на ЕНП и трима на С&Д за зам.-председатели, което значи, че двете групи ще управляват осем от общо 14 гласа в Бюрото.бОсвен това новоизбраният ръководител на Европейския парламент Давид Сасоли, който управлява Бюрото и може да гласоподава при положение на тъждество, е от групата на социалистите и демократите.

Зелените, които на евроизборите през май реализираха най-хубавия резултат в историята си, усилиха своето наличие в Бюрото. Финландският евродепутат Хейди Хаутала бе избрана отново с 336 гласа на първия тур. Към нея ще се причисли зелен евродепутат от чешката Пиратска партия.

Либералите не усилиха броя си, макар че получиха повече евродепутати след изборите. Те ще продължат да имат двама представители в бюрото.

Крайнолевият гръцки евродепутат Димитрис Пападимулис от Сириза бе избран отново на втори кръг от гласувания с 401 гласа.

Европейските консерватори и реформисти няма да имат представител. Същото важи и за крайнодясната група " Идентичност и народна власт ", която предложи евродепутат от италианската партия " Лига ".

Друг италианец, чиято партията също е в държавното управление в страната, съумя да завоюва място в Бюрото – Фабио Масимо Касталдо от Движение " Пет звезди ".

Бюрото е всесилен орган в границите на Европейския парламент. То взима решения за вътрешни процедури и има крайната дума за промени, поискани от евродепутатите. Например, болшинството евродепутати желаеха в пленарна зала резолюции за наложително образование за различаване на издевателството на работното мсто, за евродепутатите и личния състав. Но болшинството в Бюрото просто отхвърли да се заеме с тази молба.

В Бюрото също така има петима квестори, които се занимават с административни въпроси, директно засягащи самите евродепутати. В четвъртък пленарната зала ги избра за период от две и половина години. Двама от тях са от ЕНП, един от С&Д, по един от " Обнови Европа " и Европейски консерватори и реформисти.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (651)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР