Считано от 1 август Мариана Геренова, мениджър Оптимизация и управление

...
Считано от 1 август Мариана Геренова, мениджър Оптимизация и управление
Коментари Харесай

Мариана Геренова: Ще работя AES България да продължи да е гарант за енергийна ефективност

Считано от 1 август Мариана Геренова, управител " Оптимизация и ръководство на активи “ за Евразия, пое поста на Комплексен началник за всички индустриални активи на AES в България - Топлоелектрическа централа AES Гълъбово, Съоръжението за депониране на боклуци и вятърния парк " Свети Никола " край Каварна. В първото си изявление тя приказва за отговорността на този пост, за бъдещите си цели и за бъдещето на комплекса „ Марица Изток “.

- Госпожо Геренова, поздравления за новия Ви пост. С каква настройка заставате на него и какви ще са Вашите цели като Комплексен началник за всички индустриални активи на AES в България?

- Благодаря Ви за поздравленията. Да поема този пост за мен е огромна чест, само че и огромна отговорност. Моята кариера е надълбоко обвързвана с AES България, където е минал половината ми професионален път до тук. Бях една от първите, присъединили се в плана AES Гълъбово през 2007 и съм горда, че тя продължава да е най-модерната въглищна централа в Югоизточна Европа. Поддържаме най-високите индустриални стандарти и осигуряваме енергийни решения, отговарящи освен на потребностите на днешния, само че и на утрешния ден.

Както и до момента, ще продължа да работя за това, нашата централа да остане един от гарантите на енергийната сигурност на България. В същото време ще се стремя тя да дава отговор на потребността от новаторски енергийни решения, защото AES на световно равнище работи за ускорение на бъдещето на силата.

Вярвам надълбоко в една от главните полезности, на която AES залага, а точно - сигурността преди всичко. За нас е доста значимо да подсигуряваме сигурността на нашите чиновници и един от многочислените образци за това са ограниченията, които взехме, с цел да опазим живота и здравето на нашите чиновници в изискванията на пандемията от COVID-19.

Разбира се, във фокуса на моята работа ще бъде спазването на най-високи стандарти и запазването на приобщаващата работна среда, в която всички дружно работим като екип. Не на последно място, в съгласуваност с президента на AES България Оливие Маркет и с изпълнителния шеф Иван Цанков ще работя за това нашата компания да бъде градивен участник в намирането на решения на провокациите, които стоят пред енергийния бранш на България като част от Европейския съюз.

- Казахте, че кариерата Ви е обвързвана тясно с AES България, разкажете ни повече за Вашия път в компанията?

- Както към този момент загатнах, бях една от първите, които се причислиха към плана за създаване на Топлоелектрическа централа AES Гълъбово и през годините прекосявах през разнообразни равнища и позиции в компанията. През 2008 година оглавих отдела „ Въглищно и варовиково стопанство “. От февруари 2012 година до март 2020 година отговарях за отдел „ Инженеринг “, а от предходната година ми бе поверена управителната позиция на управител " Оптимизация и ръководство на активи “ за Евразия. Всяка една от тези позиции има своите специфики, които ми дадоха опцията да се развъртвам професионално. Всъщност, бих могла да кажа, че в нашата компания от дълго време прилагаме правилото за „ учене през целия живот “, като даваме опция на всеки чиновник да развива своите умения и качества.

Моят път в тази промишленост стартира още в доста ранна възраст, когато на 18 години започнах работа в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2, където в продължение на 17 години също минах през разнообразни позиции. Престоят ми в „ Марица 2 “ беше пресечен за времето, когато учех в Техническия университет в София. Дипломирах се там като магистър „ Топлоенергетика и нуклеарна енергетика “, а по-късно имам и спомагателни квалификации в Бранденбургския софтуерен университет, Корейската електроенергийна корпорация и Корейската организация за интернационално съдействие, и Darden School of Business, Университет на Вирджиния.

- Поемате поста в един значим миг за цялата въглищна промишленост в Европа, а точно – преходът към декарбонизация. Според Вас по какъв начин би трябвало да бъде осъществен той в България и какво е бъдещето на комплекса „ Марица Изток “?

- Ние в AЕS България осъзнаваме значимостта на прехода към зелена стопанска система, само че считаме, че Зелената договорка на Европейски Съюз би трябвало да бъде осъществена, като се вземат поради спецификите на всяка една обособена страна-членка. За България въглищната енергетика има значимо значение, защото производството на електрическа енергия от въглища съставлява над 40% от общия микс. Комплексът „ Марица Изток “ е значим по няколко аргументи – той подсигурява сигурността на енергийните доставки и има основна роля за гарантиране на стабилността и  енергийната самостоятелност на страната. Важен е и поради систематичните услуги, които подсигуряват стабилността на енергийната система и тъй като обезпечава работа на десетки хиляди чиновници и техните фамилии. Всичко това би трябвало да бъде взето под внимание, когато приказваме за прехода към нисковъглеродна стопанска система.

Бих желала да подчертая, че AES e компания, която се стреми да е водач в даването на новаторски енергийни технологии. Например, тя е световен водач в съхранението на сила посредством акумулатори. В този смисъл, ние сме щастливи, че дружно с сътрудниците ни от другите компании в комплекса „ Марица Изток “, лансирахме план с Минно-Геоложкия Университет, който има за цел да изследва геоложките благоприятни условия в района на Марица Изток за предпазване на СО2. Системите за хващане и предпазване на въглероден двуокис (CCS) са допустимо софтуерно решение да създадем енергетиката ни по—зелена.

Разбира се, има полемики и по въпроса за прекосяването на въглищните централи на природен газ, само че считам, че е нужна спомагателни оценка по какъв начин ще бъде осъществен този преход и дали си заслужава да бъде изработен. Друга алтернатива е прекосяването към водород, само че това също е въпрос, който ще бъде предмет на разисквания и оценки в бъдеще.

- Според Вас какво обръщение се изпраща с обстоятелството, че жена застава на толкоз висока позиция в компания, която е част от една толкоз „ мъжка “ промишленост?

- Ние в AES ускоряваме бъдещето на силата, което е освен по-интелигентно и чисто, само че и по-устойчиво и приобщаващо. Създаването на приобщаваща среда е извънредно значимо за нас като компания. Вярваме, че силата на една организация и нейната резистентност идват посредством разнообразието, приобщаването и принадлежността. В този смисъл, мъжете и дамите в AES имат равни шансове за кариерно израстване. Нашят фокус е върху развиването на цялостния капацитет на всеки чиновник, с цел да може посредством персоналното си и професионално израстване на гради една световна кариера, която да тласка енергийната промишленост напред.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР