Договор на стойност 3 058 309 лв. без ДДС подписа

...
Договор на стойност 3 058 309 лв. без ДДС подписа
Коментари Харесай

3 млн. лв. плаща държавата за адвокати срещу Лукойл

Договор на стойност 3 058 309 лева без Данък добавена стойност подписа Министерският съвет с адвокатско сдружение " Камбуров и съдружници " за процесуално посланичество по комерсиално дело пред Софийски градски съд, формирано по искова молба на " Лукойл Нефтохим Бургас " против България.

От контракта не излиза наяве какво е естеството на исковата молба, само че тя е получена на 1 април тази година. Съдейки по големия размер на хонорара, както и че едно от лицата за контакт от страна на Министерски съвет е Мариана Славкова – шеф отдел " Концесии ", евентуално става въпрос за иск на " Лукойл " против страната да ѝ бъдат възобновени вложенията по отнетата концесия върху терминала за разтоварване на танкери " Росенец ".

Според информация от Концесионния указател приетите вложения от влизането на контракта за концесия в действие - 30 юли 2011 година, до 15 август 2023 година (датата на прекратяването му) възлизат на 57 069 809.56 лева без Данък добавена стойност. За 35-те години концесия частното сдружение е трябвало да влага 86 447 686 лева без Данък добавена стойност в развиването на пристанищен терминал „ Росенец “ – част от пристанище за публичен превоз с национално значение – Бургас.

Решението за преустановяване на концесионния контракт е взето от Министерския съвет на 11 август 2023 година Правителството се базира на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Уведомлението за това бе изпратено от министъра на превоза Георги Гвоздейков.

Оперативният надзор върху пристанищния терминал „ Росенец “ мина към страната в лицето на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “. Според обява на „ Медиапул “, в случай че се следват клаузите на концесионния контракт, " Лукойл " може да претендира за възобновяване на близо 30 млн. евро, въпреки министър Георги Гвоздейков през август 2023 година да разгласи, че страната няма да заплаща нищо за предварителното преустановяване на концесията. Месец по-късно той към този момент позволи, че " Лукойл " може да предяви искове за обезщетения. По комерсиалното дело против „ Лукойл “ страната ще бъде представлявана от юристите Стефан Цаков, Емил Емануилов, Атанас Шопов и Христина Кирилова.

В конкретика от подписания контракт излиза наяве, че избраното заплащане е за процесуално посланичество на страната в три инстанции, за всяка от които заплащането ще е 1 222 657 лева с Данък добавена стойност.  
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР