Считам за необходимо в тази ситуация отново да бъдат поставени

...
Считам за необходимо в тази ситуация отново да бъдат поставени
Коментари Харесай

Правосъдният министър ще внесе спешни промени, касаещи насилието в отношения без брак

„ Считам за належащо в тази обстановка още веднъж да бъдат сложени въпросите с принуждение по време на интимна връзка, като не допуснем този път популистката нервност да замъгли ясните законодателни цели. Ако имаше такава уредба, жертвата можеше да потърси отбрана, в това число с ограничаваща заповед, каквато сега признатият закон не планува “, изясни министърът на правораздаването Атанас Славов.

Той е подготвен да инициира законодателна смяна, тъй че в закона за отбрана от домашно принуждение интимната връзка да бъде едно от основанията за отбрана, когато има осъществено принуждение. Така бяхме и предложили в предходния законопроект, напомни Славов.

„ Много е значимо, когато става дума за принуждение, учредено на пола, за домашно принуждение да не използваме популистки причини, да не развихрим някакви нервности, свързани с джендър идеологията, а в действителност да се грижим за жертвите и да  се опитваме да ги защитим оптимално, прикани още Славов.

Правосъдният министър изясни, че в законопроекта за отбрана от домашно принуждение, който е бил квалифициран в министерство на правораздаването, казусът с принуждение по време на интимна връзка, която не е общуване сред две лица е бил подложен. За страдание в два съответни следващи Народното събрание този въпрос популистки е бил ваден от текстовете.

Той уточни, че част от нужните промени са в правосъдната процедура. Не е наложително на законово равнище.

„ Имаме одобрена правосъдна процедура по тези въпроси от най-малко 40 години. Тя търпи корекции и тук е ролята и на самата правосъдна система да е съответна и на публичните упования, и на развиването на здравната просвета, и на логиката на психиката “, разяснява Славов.

Според него, когато имаме многочислени увреждания, въпреки и незастрашаващи директно живота на жертвата, само че които оставят трайни следи върху душeвността, които могат да доведат до деструктивно държание след това, в това число и самонаранявания, би трябвало да се прави сложна оценка, каквато по този проблем сякаш не е осъществена. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР