Сборникът Преподреждането на обществото е от знаковата поредица Минало несвършено

...
Сборникът Преподреждането на обществото е от знаковата поредица Минало несвършено
Коментари Харесай

Ивайло Знеполски: Недоверието към политиката е наследено от социализма

Сборникът " Преподреждането на обществото " е от знаковата поредност " Минало несвършено " на Института за проучване на близкото минало и е в чест на 80-годишнината на професор Ивайло Знеполски. Той обрисува още нови направления в знанието ни за комунистическото ни минало и сянката, която хвърля то върху политическия ни и публичен живот в този момент.

" Социалната логика на психиката е доста забавна материя – човек не превключва от едни правила на други незабавно, а минава през междинни стадии. – споделя проф. Ивайло Знеполски, представен от БНР.

" Първата стъпка е официално приемане на новите правила последователното приучване и съзнателното им преодоляване – мисля, че ние сме някъде сред първия и втория стадий и инерцията от предходния режим продължава да управлява държанието на хората ", разяснява той.

" Най-ясно се вижда това в недоверието към политиците и институциите – то идва от обстоятелството, че законът беше единствено на книга по времето на социализма. Той функционираше според от привилегии, познанства и ходатайства. Хората доста дълго време следиха по какъв начин едно нещо за едни е разрешено, за други – неразрешено, а за трети – води до тежки последици. Ето за какво доверието и през днешния ден във всички институции е доста едва. В доста страни работата на институциите не удовлетворява жителите, само че тук има срив. Това е нещо доста трайно и мъчно ще изчезне, тъй като се подхранва непрестанно от политическата ни класа ", предвижда проф. Знеполски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР