Сблъсъци в сръбския парламент и протести срещу президента Александър Вучич

...
Сблъсъци в сръбския парламент и протести срещу президента Александър Вучич
Коментари Харесай

Сблъсъци в сръбския парламент, обвиниха Вучич, че предава Косово

Сблъсъци в сръбския парламент и митинги против президента Александър Вучич провокира въпросът с Косово. В тирада пред Скупщината Вучич показа основите на бъдещата политика на страната. Мнозинството го посрещна с продължителни овации и възгласи, като единствения президент в историята на Сърбия, пристигнал на диспути за Косово в Скупщината.

В речта си Вучич съобщи, че Сърбия би трябвало да продължи диалозите с Косово за нормализиране на връзките.

След това изявление депутати от опозиционните десни партии се насочиха към президента, избухнаха конфликти с народните представители от ръководещата партия и се наложи интервенция на чиновници на реда. В залата се виждаха плакати с надписи " Предател " и " Не на капитулацията ".

Миналия месец пред Косово и Сърбия беше показан проект от 11 точки за нормализиране на връзките, по силата на който двете страни би трябвало да изпратят свои публични представители в столиците и да работят за реализиране на компромис. Сърбия няма да признава независимостта на Косово, само че би трябвало да престане да пречи на участието на Прищина в интернационалните институции. Първата стъпка в този разговор би трябвало да е основаването на Косовска асоциация на сръбските общини, както беше контрактувано още през 2013-та година.

Пред Народното събрание Вучич предизвести, че в случай че Сърбия не одобри това предложение, то договарянията за участие в Европейски Съюз ще бъдат прекъснати, а с тях и достъпът до предприсъеидинителни фондове, заяви Българска национална телевизия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР