Сблъсъци между кипърски турци и военнослужещи от мироопазващата мисия на

...
Сблъсъци между кипърски турци и военнослужещи от мироопазващата мисия на
Коментари Харесай

Сблъсъци между кипърски турци и миротворци на ООН

Сблъсъци сред кипърски турци и военнослужещи от мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Кипър ЮНФИКИП са станали тази заран в буферната зона, която разделя следената от държавното управление южна част на острова и окупираната от Турция северна част, заяви кипърската организация КНА, представена от Българска телеграфна агенция.

От 1974 година след нахлуването на Турция на острова Кипър е разграничен на две елементи – южна, която се управлява от интернационално приетото държавно управление на Република Кипър, и северна, където е приетата единствено от Турция Севернокипърска турска република (СКТР).
 Инцидентът е станал покрай буферната зона. Снимка АП/БТА

Според информацията чиновниците на Организация на обединените нации са били атакувани от севернокипърски личен състав, който навлязъл в буферната зона за неоторизирани строителни действия. В известие ЮНФИКИП осъжда случая и оповестява, че кипърските турци са развалили коли на Организация на обединените нации.

Инцидентът е станал покрай селището Пила – едно от четирите селища, които се намират в буферната зона и единственото, в което кипърски гърци и кипърски турци не престават да съжителстват след разделянето на острова през 1974 година

„ Заплахите за сигурността на миротворците на Организация на обединените нации и причиняването на вреди на имущество на Организация на обединените нации са неприемливи и съставляват съществено закононарушение по интернационалното право, което ще бъде преследвано в оптималната степен, планувана от закона “, се споделя в изказването на ЮНФИКИП.

Силите на Организация на обединените нации приканват турскокипърската страна да зачита пълномощията, които има интернационалната задача на основата на мандата ѝ в следената от Организация на обединените нации „ мъртва зона “, да заобикаля всевъзможни дейности, които могат да провокират ескалация и да изтегли целия си личен състав и машини от зоната неотложно.

В турскокипърския щемпел се оповестява, че държавното управление на СКТР е упълномощило на частна компания да ремонтира и разшири пътя сред селищата Арсос и Пила, който минава през буферната зона. На оповестени фотоси се виждат както миротворци на Организация на обединените нации, по този начин и служители на реда на СКТР. Според изданието „ Гюндем Къбръс “, представено от КНА, силите за бързо реагиране на Северен Кипър са „ изтласкали “ сините каски, а строителните действия са били обновени под защитата на специфични елементи на СКТР.

В документално изказване кипърското държавно управление „ осъжда проведените произшествия, провокирани тази заран от турските окупационни сили в мъртвата зона в региона на Пила и неприемливото нахлуване против английски и словашки членове на мироопазващите сили на Организация на обединените нации “. Инцидентът беше наказан също от Гърция, от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, от висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, от Англия, Франция и Съединени американски щати.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР