Сблъсъци край бившата сграда на парламента при опит да се

...
Сблъсъци край бившата сграда на парламента при опит да се
Коментари Харесай

Ден 76: Сблъсъци край бившата сграда на парламента |

Сблъсъци край някогашната постройка на Народното събрание при опит да се преодолее полицейската стена белязаха 76-ия ден от митингите в столицата. До това се стигна откакто към 23 часа протестиращите направиха няколко опита да стигнат до Паметника на незнайния войник, само че бяха спрени от органите на реда. Полицаите бяха замеряни с бутилки и бомбички. Поне двама от протестиращите бяха задържани.

Към 23:30 часа служителите на реда смъкнаха щитовете си.



Хиляди извършиха площада пред ларгото към 19 часа. 



Струпване на полиция в Триъгълника на властта, инспекция на преминаващите за остри предмети, претършуване на палатковия лагер на майките от самодейността " Системата ни убива " - това се случи преди началото на митинга, разгласен от Отровното трио за Великото национално въстание. Служители на реда завардиха и входа за метрото пред постройката на здравното министерство.





Датата 22 септември не бе определена инцидентно. Протестът съответства с честванията за 112-ата годишнина от оповестяването на независимостта на България. Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов и държавното управление и на основния прокурор Иван Гешев.

Недоволни от Перник, Русе, Ямбол и други градове на страната бяха пристигнали да поддържат протестиращите от столицата. По-късно пристигнаха и три рейса от Варна, заяви Арман Бабикян от Отровното трио.





Малко преди започването на митинга бе затворен бул. " Дондуков " на пресечката му с " Цар Освободител ". Откъм Българска народна банка и откъм статуята на Света София са построени пропускателни пунктове, където всички отиващи към площада се ревизират. 

По-рано през днешния ден протестиращи залепиха на постройката на американското посолство в София плакати с апели за оставка на основния прокурор Иван Гешев.

Хронология на събитията:

23:30 часа - " Това, което се случва пред Народното събрание цели ескалация на напрежението. Има други направления, по които протестиращите да стигнат до Паметника на незнайния войник ", изясни шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев във връзка опитите на протестиращите да преминат към храма " Св. Александър Невски ", с цел да отдадат респект на починалите за независимостта на страната. Той добави, че все още митингът към този момент е нерегламентиран, тъй като е след 22 часа и че е имало съобщение за провеждането мяу единствено пред Българска народна банка. Според Хаджиев има данни за " лица от профила ултраси и лица от агитките " на митинга. Не сподели и какъв брой са арестуваните.

23:00 часа - Протестиращите вършат опит да пробият кордона на служителите на реда. Стигна се до конфликти.



22:58 часа - Нова бомбичка и стъклени шишета политат към служителите на реда. Стигна се до сбутвания сред първите редици на служителите на реда и протестиращите.

22:30 часа - Хвърлиха бомбичка по служителите на реда. Полицейската стена става по-плътна.



21:59 часа - Част от протестиращите седнаха пред щитовете на служителите на реда. След това в символ, че не търсят конфликт с органите на реда подвигнаха ръцете си.





21:32 часа - Протестиращите вършат жива верига към някогашната постройка на Народното събрание. 



21:27 часа - Полицията се сгъстява и не позволява още протестиращи до мястото на митинга. Някои от протестиращите се пробват да пресекат градинката пред Ректората, само че са спирани от органите на реда.





21:23 часа - " Докато сте тук. Докато сте на този площад, България ще принадлежи на достойните хора. С вас ще строим свободна България, самостоятелна и правова страна, където място за мутри няма. Съединението прави силата! ", уточни Арман Бабикян и прикани множеството да се насочи към постройката с надписа " Съединението прави силата ".

20:54 часа - Георги Латев от Българска академия на науките: " Само за две лица не е този празник, наричани Каскет и Тиква. Тези двамата съставляват амалгама от зависимости. Те са въплъщение на мафията. "

20:39 часа - " Можем да променим България единствено дружно, можем да изхвърлим мутрите единствено дружно ", разгласи Арман Бабикян.



20:27 часа - От Отровното трио приканиха хората на площада на кажат по какъв начин си показват бъдещето на страната. " Оставка ще има, само че ще има и на следващия ден. И с цел да не наподобява утрето като в този момент, имаме потребност от проект за бъдещето ", сподели юрист Николай Хаджигенов. " Ще създадем проект. Запалете фенерчетата си, с цел да излезем от мрака на Борисов. Приоритети:

1. Спиране на кражбите, корупцията да изчезне; 

2. Реформа в правораздаването, смяна и битка за справедливост; 

3. Инвестиции в бъдещето, качествено обучение и култура;

4. Икономически растеж, учреден на вложения в технологии;

5. Качество и успеваемост на институциите, " изреди Хаджигенов.







20:21 часа - Разследващият журналист Димитър Стоянов от " Биволъ " благодари на " 30-тината души " на площада. " Само оня, който се бори за свободата си, единствено той я заслужава. България е едно прелестно място за пране на пари. България е прелестно място за гербономика. България е на 111 място по независимост на словото, последна в Европейски Съюз. Не това е мястото, в което желаеме да живеем. Затова всички ние споделяме " Оставка! ", сподели журналистът.

19:46 часа - Светослав Трайков: " За 76 дни ме арестуваха, биха ме с палки, назоваха ме с какво ли не, пръскаха ме със спрей. Случиха се няколко хубави неща - целият свят научи, че ни ръководят страхливи мишки, които могат да вървят по села и по паланки, могат да пращат платени дами с деца да газят протестиращи, да заплащат на контрапротестиращи. само че не могат да ни уплашат. Нас не ни е боязън - колкото и да не му се има вяра на премиера. Него към този момент го няма! "

19:15 часа - Проф. Велислав Минеков от Отровното трио разгласи: " Скоро ще честваме друга самостоятелност, самостоятелност от мутри и мафия. Дълго време бяхме заспали, дълго време сънувахме, че ще се събудим щастливи. Вече сме будни! "

19:10 часа - Звучи " Ода на насладата ". 

18:59 часа - На трибуната е Даниел Фройнд от Зелените в Европейския парламент. " Това, което виждам тук, е доста притеснително. Систематичната корупция е сериозен проблем в цяла Европа. Ако желаеме да запазим Европейски Съюз обединен, би трябвало да се борим против това. Трябва да приемем неуместната истина, че милиони евро се харчат непозволено. Медийната независимост също е значима, тя би трябвало да се пази. Трябва действителна битка с корупцията. Имаме потребност от вашата помощ. Трябва напън от улицата, би трябвало напън и в Брюксел. Продължавайте борбата, не се отхвърляйте, да се борим дружно! ", сподели Фройнд.



18:46 часа - Архимандрит Дионисий съобщи: " Благословено да е третото Велико национално въстание. Днес, когато Третата българска страна е превзета от мафията, би трябвало да се противопоставим. Ние всички сме тук да извоюваме независимостта си от бандитския режим и да върнем България на българите ".

18:43 часа - На трибуната е артистът Георги Станчев, който изпя песента " Не имаме вяра на думи ", написана преди 30 година След това рецитира стихотворение " Сега накъде ".

18:38 часа - " Борисов, избери си един от нас и се предай. Ние ще спазим правата за военнопленници на Женевската спогодба. Просто избери един от нас и се предай, прикани премиера юрист Николай Хаджигенов от Отровното трио. Днес опънехме алената линия, с цел да видят от другата страна по какъв начин наподобяват решетките. Свиквайте, от на следващия ден ще е по този начин. 76 дни стотици хиляди българи стачкуват с едно само искане - оставки на държавното управление и основния прокурор и смяна. " Множеството скандира " Оставка ". " Борисов, дали сме задоволително съществени? Цялата страна е тук. Вчера Борисов сподели, че няма да кой да се съобщи. Виж записите от камерите и си избери един от нас ", добави Хаджигенов. 

18:30 часа - Звучи химнът на страната, изпят от оперната певица от Италия Джорджия, която научила химна за една нощ. " Обичам България и българския народ ", заявява певицата.



18:22 часа - " Сега ние, жителите, ще ги пометем и ще управляваме с почтени и честни избори. Мутри, вън! ", прикани Арман Бабикян. " Днес ние се борим за самостоятелност от мафията и мутрите. Днес ние няма да приключим с химна на България, а ще стартираме с него ", добави той.

17:47 часа - " 76 дни от началото на митингите честваме нашата самостоятелност. Подайте оставка, мутри, с цел да честваме деня на независимостта същински ", обърна се към множеството един от протестиращите Слави Трайков, който е някогашен член на ГЕРБ. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР