Най-тежките боеве от месеци, когато сблъсъци удариха либийската столица Триполи

...
Сблъсъци избухнаха в либийската столица Триполи, казаха жители, след съобщеното
Коментари Харесай

Сблъсъци избухнаха в либийската столица Триполи, казаха жители, след съобщеното за залавяне на мощен въоръжен командир на фракция от съперничеща сила.

„Вече почти два часа чуваме стрелба и не знаем какво ще се случи. Страхуваме се за нашата безопасност“, каза един от жителите на квартал Фурнай късно в понеделник.

Махмуд Хамза, ръководител на бригада 444, която контролира голяма част от Триполи, е бил задържан на летището в Митига от силите за специално възпиране, казаха местни медии и източник от бригада 444.

Всяка продължителна битка между двете фракции, най-мощните в столицата след период на военна консолидация, може да създаде значителни рискове.


Сблъсъците в понеделник вече са най-тежките, засягащи Триполи от месеци, въпреки че през последните седмици имаше спорадично насилие между въоръжени фракции в някои други части на северозападна Либия.

В Либия нямаше много мир или сигурност след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г. и контролът беше разделен между враждуващите източни и западни фракции от 2014 г. насам. Въпреки че има прекратяване на огъня от 2020 г., няма признаци за трайно политическо решение.

Видео, споделено онлайн, за което свидетел на сблъсъците каза, че е автентично, показва трасираща стрелба, струяща покрай жилищна сграда, докато се чува звук от изстрели.

Агенция Ройтерс съобщи, че въоръжени мъже са затворили главен път в квартал Айн Зара, близо до мястото, където се водят сблъсъците.

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР