Съзнателно или не, мозъкът ни извършва редица изчисления, когато видим

...
Съзнателно или не, мозъкът ни извършва редица изчисления, когато видим
Коментари Харесай

Фактори, които формират първо впечатление само за 4 секунди

Съзнателно или не, мозъкът ни прави редица калкулации, когато забележим някого за първи път. Било то на среща, на опашка в магазина или погледите ни се засекат в метрото. В взаимозависимост от външния тип на индивида насреща, мозъкът ни прави преценка за това какъв брой е образован, съумял или пък до каква степен е податлив да извърши закононарушение и да наруши закона. За негативно време индивидът против теб ще си образува мнение на база твоя външен тип, език на тялото, обноски, лъчение и отношение. Хората си образуват първо усещане за другите в границите на първите 4 секунди от контакта с тях. Тези отзиви се затвърждават в огромна степен до тридесетата секунда. А до четвъртата минута мненията са дефинитивно завършени.

Изненадващо, в някои случаи нашето първо усещане може да бъде извънредно тъкмо. В други, то е изцяло безпричинно.

Ето някои от нещата, които съдим за хората въз основа на външния им тип, виждайки ги за първи път.

Ако сте привлекателни, хората допускат, че имате и други позитивни черти. 

 Фактори, които образуват първо усещане единствено за 4 секунди FreePik

Благодарение на явлението, което обществените психолози назовават „ резултата на ореола “, ние сме склонни да допускаме, че добре  изглеждащите хора имат други позитивни качества, с изключение на външния тип, като висок разсъдък и ангажираност.

Даниел Хамерз, психолог от Университета в Тексас, който учи особеностите на работното място, открива, че това когнитивно користолюбие значи, че добре изглеждащите хора са склонни да получават по-големи заплати на работното място.

По същия метод, в изследване мъже са помолени да оценят есе, написано от неназован публицист от женски пол, участниците правят оценка писателя и работата му по-благоприятно, когато им е показана фотография на привлекателна жена с изказване, че тя стои зад есето, за разлика от това, когато виждат фотография на непривлекателна жена или не виждат фотография въобще.

Дрехите споделят всичко „ По облеклата посрещат. “

 Фактори, които образуват първо усещане единствено за 4 секунди Pexels

Огромна част от основаното първо усещане се свързва с дрехите. Смята се, че до 95% от направеното към този момент първо усещане е обвързвано с облеклата, защото те покриват до 95% от тялото. Когато ти следва значима среща с чужд за теб човек, подбери облеклата си деликатно и се облечи по този начин, че да внушаваш триумф. Това не значи, че би трябвало да носиш допустимо най-скъпи или съвременни облекла. Но облеклата обезателно би трябвало да са чисти, спретнати и с прелестен тип.

Съобрази се и със обстановката. Къде отиваш на среща? В каква организация? С какъв човек ще приказваш? В каква конюнктура? Без значение дали ще се срещаш с клиент или отиваш на изявление за работа, облеклото ти следва да е релативно равнопоставено на това на хипотетичния ти събеседник.

Освен облеклото, останалите значими детайли на външния тип са прическа, грим (за жените), бръснене (за мъжете) и аксесоари. Приведи се в привлекателен външен тип, без крайности.

Обърнете внимание на… прическата си

 Фактори, които образуват първо усещане единствено за 4 секунди Extrapetite

Винаги това, което се набива на очи и ни прави най-силно първо усещане, е лицето дружно с косата. Едва ли някой би желал да си има работа с човек, чиято коса подсказва немарливо отношение. Ако тя е мръсна или неподдържана. Това демонстрира вашето отношение както към себе си, по този начин и към хората, с които се виждате.

И на… обувките си

 Фактори, които образуват първо усещане единствено за 4 секунди След като хората погледнат главата ви, очите им несъзнателно ще се плъзнат към обувките ви. Ако обувките ви не са поддържани, не безусловно нови и скъпи, само че наложително чисти, то клиентът би могъл да си намерения: „ Този човек май е небрежен и не обръща внимание на детайлите “.

Хората могат да получат изненадващо точна информация за вашата персона от фотография.

 Фактори, които образуват първо усещане единствено за 4 секунди Pexels

В изследване от 2009 година откриватели демонстрират на участниците фотоси на 123 студенти от Тексаския университет в Остин, на които им е казано да театралничат както пожелаят.

Независимо от позата, която сниманите заемат, феновете са извънредно точни в преценката на следното: какъв брой екстровертни са, какъв брой високо е тяхното самоуважение, какъв брой религиозни, какъв брой приятни и какъв брой съзнателни са те.

Вашата конструкция на лицето може да даде на останалите насоки за това какъв брой сте нападателни.

 Фактори, които образуват първо усещане единствено за 4 секунди Pexels

Малко изследване от 2013 година от откриватели в Центъра за смяна на държанието в Университетския лицей в Лондон, допуска, че мъжете с по-високи равнища на тестостерон (не е изненадващо) са по-склонни да имат по-широки лица и по-големи скули. Мъжете с тези черти на лицето имат наклонност да имат по-агресивен темперамент.

Хората също употребяват вашата конструкция на лицето, с цел да вършат преценки за това какъв брой сте мощни.

В едно проучване, извършено през 2015 година, учени демонстрират на участниците фотоси на 10 разнообразни индивида с пет разнообразни изражения на лицето, след което те би трябвало да оценят какъв брой другарски, благонадежден или мощен е индивидът на фотографията. Не е изненадващо, че феновете са склонни да класират хората с благополучен израз като по-приятелски и по-надеждни от тези с ядосано изражение. Те са склонни още да правят оценка хората с необятни лица като по-силни.

Ако изглеждате „ неблагонадеждни “, е по-вероятно да бъдете обсъждани като нарушители.

 Фактори, които образуват първо усещане единствено за 4 секунди

Не е ясно за какво някои от нас будят повече доверие от други, само че това качество може да има последици, изменящи живота.

Изследователи от Израел и Обединеното кралство набират доброволци, които да следят фотоси на мъже и дами, определени на инцидентен принцип от две фотографски бази данни и да оценят прочувственото положение, личностните черти и незаконния аспект на фотографираните.

Първият набор от фотоси е от полицейската база данни; вторият набор се състои от контролни фотоси, на които артисти имат задачата да наподобяват щастливи, неутрални или ядосани. Независимо от мястото, от което идват фотосите, хората, които са класифицирани като по-неблагонадеждни и по-доминиращи, са също избрани като нарушители. Измежду контролните фотоси гневните лица са посочени за най-криминални.

Основни здравни проблеми могат да се видят от пръв взор.

 Фактори, които образуват първо усещане единствено за 4 секунди Pexels

Лекарите могат да диагностицират многочислени болести единствено по очите ви. Червените петна в ретината, сензитивният към светлина пласт в задната част на окото, могат да бъдат симптом на диабет.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР