Създават се условия да продължат социалните плащания. Това заяви служебният

...
Създават се условия да продължат социалните плащания. Това заяви служебният
Коментари Харесай

Социалните плащания остават, синдикатите против минималната работна заплата да се „замрази“ на 710 лева

Създават се условия да продължат обществените заплащания. Това съобщи служебният вицепремиер по обществените политики и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. По време на днешното изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), на който той е ръководител, Лазаров увери, че няма да има понижаване на обществените заплащания с приемането на по този начин наречения удължителен закон за бюджета за следващата година.

По време на съвещанието служебният министър на финансите Росица Велкова припомни, че бюджетът е финансовият проект на страната, който е израз на управническата стратегия на ръководещо болшинство, каквото към момента не е образувано.

По думите ѝ до момента няма служебно държавно управление, в границите на което да е признат закон за държавния бюджет на България за съответната година.

„ На служебно държавно управление е приемана единствено актуализация на закона за държавния бюджет за 2021 година през септември 2021 г “., уточни тя.

Работодателите се сплотиха към мнението, че удължаването на Бюджет 2022 към 2023 е единственият вероятен вид, защото там са заложени ограничения в поддръжка на бизнеса и стопанската система, както и жителите.

От КТ „ Подкрепа “ се оповестиха срещу това решение. Според тях, това е най-лошият вид от всички препоръчани в последните няколко седмици. „ Според нас държавното управление трябваше да подходи по-смело и да предложи горещият картоф на законодателната власт за приемането на нов бюджет. За тях замразяването на минималната работна заплата, неприемането на актуализацията, АПИ, БАБХ, РЗИ и тъй наречените са ощетени също с ниски заплати, откакто няма нови параметри, а остават същите като тазгодишните. КНСБ се причисли към това мнение, че замразяването на приходите в изискване на растяща инфлация не е оптимално решение.

На днешното изключително съвещание на НСТС, държавното управление и обществените сътрудници разискват една единствена точка: Проект на Закон за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година

Според служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев така препоръчаният проектозакон ще даде „ правна сигурност и ще подсигурява правата на жителите “.

Подкрепа за импортирания законопроект показаха представителите на работодателските организации. „ Това е единственият верен метод. Всякакъв различен метод крие доста опасности, които са изцяло неоправдани и непотребни “, счита Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал.

Представителите на синдикатите за пореден път настояха за нарастване на доходите и показаха противоречие със запазването на минималната работна заплата на 710 лева.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР