Създаването на специална правна уредба на договорите за изкупуване на

...
Създаването на специална правна уредба на договорите за изкупуване на
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за доставката на храни

Създаването на специфична правна уредба на договорите за изкупуване на аграрни артикули, планува нов Закон за веригата на доставки на аграрни артикули и храни.

Министерството на земеделието и храните провежда социална консултация по идея на план на закона.

Основната част от добавената стойност по веригата за доставки на храни отива при търговците и преработвателите и доста дребна част остава за земеделските производители, показват от земеделското министерство. Земеделските производители, като звеното с най-слаби преговорни позиции във веригата на доставки, се нуждаят от специфична отбрана при сключването и осъществяването на договорите за изкупуване.

80% от зеленчуците и 40% от свинското са вносни

За нейното реализиране се планува въвеждане на минимални периоди на деяние на договорите за изкупуване на първоначални аграрни артикули, които регистрират продължителността на индустриалния цикъл в земеделието, възбрана на избрани договорни клаузи в договорите за изкупуване, както и периоди за заплащане на цената, които са ориентирани към обезпечаване на по-справедливо систематизиране на добавената стойност за първичните производители във веригата на доставки.

Уредените правила за осъществяване на договорите за изкупуване, свързани с мястото на осъществяване, измерването и окачествяването и заготовката на продукцията, отразяват особеностите на производството на нетрайни артикули, което има сезонен темперамент.
 istock istock
Със закона се планува да се вкара наложителна писмена форма на договорите за изкупуване на първоначални аграрни артикули. В сходство с нормата на Регламент (ЕС) № 1308/2013 е несъмнено наложителното наличие на договорите за изкупуване, посочени са и благоприятни условия за неговото допълнение с непринудено определени от договарящите страни условия или клаузи.

Предвижда се и основаване и поддържане в Министерството на земеделието и храните на обществен електронен указател на търговците на едро на аграрни артикули и храни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР