Създаването на работни места в икономиките на Южна Азия, включително

...
Създаването на работни места в икономиките на Южна Азия, включително
Коментари Харесай

Южна Азия губи демографското си предимство: Създава малко работни места

Създаването на работни места в стопанските системи на Южна Азия, в това число Индия, не е в крайник с повишаването на популацията в трудоспособна възраст, поставяйки района на път, който рискува да " пропилее своя демографски дял ", установи отчет Световната банка.

" Опасността е, че демографският дял на района е пропуснат. Той е прахосан. Само в случай че можеха да бъдат наети. Това е фантастична опция за напредък, само че до неотдавна коефициентът заетостта падаше., сподели за Reuters Франциска Онзорге, основен икономист на Световната банка за Южна Азия.

През интервала 2000-23 година заетостта нараства с 1,7% годишно, до момента в който популацията в трудоспособна възраст се усилва с 1,9% годишно, демонстрират данните, включени в отчета.

В безусловно изражение районът основава приблизително 10 милиона работни места годишно, когато популацията в трудоспособна възраст нараства приблизително с 19 милиона годишно.

Според Световната банка през 2023 година равнището на претовареност в Южна Азия е било 59% против 70% в други нововъзникващи пазари. В същото време районът стана единственият, в който делът на заетите мъже в трудоспособна възраст е намалял през последните 20 години.

Нивата на претовареност на дамите в доста страни от Южна Азия, в това число Индия, също са измежду най-ниските в света (под 40%).

Частните компании в производството и сферата на услугите не са се разраснали задоволително тук, с цел да поемат всички служащи, напускащи селското стопанство, сподели Онзорге.

Проблемът с безработицата е изключително изострен в Индия, където равнището на младежката безработица е било 45,4% предходната година, съгласно Центъра за мониторинг на индийската стопанска система.

Световната банка чака растеж на производството в Южна Азия от 6-6,1% през финансовата година, приключваща на 31 март 2025 година, значително заради мощния напредък в Индия, където стопанската система се чака да се разшири с 6,6%.

В Индия растежът се възвърне мощно след пандемията, движен от държавните разноски и в последно време от строителната промишленост, само че частните вложения в третата по величина стопанска система в Азия остават слаби, което вреди на основаването на работни места.

През 2000-22 година съотношението на заетостта в Индия е намаляло повече от всяка друга южноазиатска страна като се изключи Непал, само че предварителните данни допускат възобновяване през 2023 година, което отчасти е обърнало предходния спад, сподели Световната банка.

" Като цяло през 2000-2023 година растежът на заетостта беше много под междинния растеж на популацията в трудоспособна възраст и коефициентът на претовареност понижа. "

Световната банка в своя отчет показва, че южноазиатските страни би трябвало да се оправят с няколко недостатъци на политиката, с цел да ускорят основаването на работни места.

Те включват политики, които предизвикват продуктивните компании да наемат служащи, усъвършенстване на регулациите на пазара на труда и земята и по-голяма отвореност към интернационалната търговия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР