Създаване на временна комисия на Столичния общински съвет (СОС) за

...
Създаване на временна комисия на Столичния общински съвет (СОС) за
Коментари Харесай

Създават временна комисия за гробищните паркове в София

Създаване на краткотрайна комисия на Столичния общински съвет (СОС) за разбор на активността на общинското дружество (ОП) " Гробищни паркове " за интервала 2019-2023 година следва да разиска Съветът на постоянното си съвещание на следващия ден. Това сочи оповестеният на уеб страницата на СОС дневен ред.

В отчет на общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера се споделя, че краткотрайна комисия от общински съветници на паритетен принцип може да откри обстоятелства и условия, свързани с ръководството на общинското дружество, да изготви отчет с разбор, констатации и рекомендации до кмета на Столичната общината и СОС за възстановяване на ръководството и преустановяване на злоупотребите и нарушаванията. Контрера предлага краткотрайната комисия да извърши обзор на активността на Оперативна програма " Гробищни паркове ", финансовата отчетност, структурата на настоящи и финансови разноски, организационната конструкция, кадровата политика, външните услуги, сходството на дейностите на предприятието с разпоредбите на Наредбата за погребално-обредната активност на територията на Столичната община. 

Карлос Контрера напомня, че " Гробищни паркове " е общинско дружество, основано по смисъла на Закона за общинската благосъстоятелност, директно подчинена на кмета на Столичната община, като попада и в ресора на направление „ Култура, обучение, спорт и юношески действия ", което реализира настоящия надзор и дава методически инструкции за активността на предприятието.

Оперативна програма " Гробищни паркове " извършва функционалности по Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната активност на Столичната община и прави активност въз основата на организационен устав.
Общинското дружество ръководи гробищните паркове " Централни софийски гробища ",  " Малашевци ", " Бакърена фабрика ", " Княжево ", " Драгалевци ", " Симеоново ", " Дървеница " и " Банкя-полето ", и дава траурно-обредни услуги. 

В отчета си Контрера прибавя, че от време на време в Столичната община и СОС постъпват сигнали и недоволства от жители за нередности и нарушавания, както от чиновници на Оперативна програма " Гробищни паркове ", по този начин и от управлението на предприятието - шеф и заместник-директори. Назад във времето въз основа на сходни данни неведнъж са осъществявани инспекции, предоставени от кмета на Столичната община или отрасловия заместник-кмет, установявани са избрани обстоятелства и условия, в това число завършващи с освобождението от служба на шеф на предприятието, написа Контрера. В резултат от установявани нарушавания, нередности, неуредици и пропуски са правени промени в Наредбата за погребално-обредната активност и структурата на общинското дружество за възстановяване на работата и недопускане на нерегламентирани практики от чиновници и ръководители. За интервала от февруари 2021 година досега са предоставени няколко на брой инспекции, резултатите от които не са известни.

Липсва, или по-скоро е лимитирана опцията, общинският съвет да реализира не фиктивен, а действителен надзор, само че ръководството на общинското дружество, спазването на Наредбата на територията на гробищните паркове и законосъобразното, и оправдано разходване на средствата за прехрана, главен ремонт, създаване на инфраструктура на територията на този тип обществена общинска благосъстоятелност, отбелязва в отчета си общинският консултант.

Карлос Контрера споделя, че в някои от гробищните паркове може да се откри неприятно положение, да вземем за пример от осъществявано строителство на алеи сред парцелите, постройки, които не би следвало да се намират на територията на парковете, неработещо видеонаблюдение, занемарено озеленяване. Липсва отчетност и естествена връзка сред Столичния общински съвет като цяло и общинското дружество, акцентира Контрера.

През февруари т.г. кметът на София Васил Терзиев назначи заместник-директор по сигурността в Оперативна програма “Гробищни паркове ", с цел да бъде стеснен достъпът на хора, за които има подозрения, че правят вандалски прояви, нерегламентирана активност и поругават гробове. Изпълняващ длъжността шеф на " Гробищни паркове " е Румен Димитров, който през март заяви за фрапиращи по думите му данни за нередности в гробищните паркове в София, за които е подал сигнал до прокуратурата.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР