“Създаваме уникални неща и имаме проекти за най-големите автомобилни производители,

...
“Създаваме уникални неща и имаме проекти за най-големите автомобилни производители,
Коментари Харесай

Всеки продукт на Бош ще има изкуствен интелект до 2025


“Създаваме неповторими неща и имаме планове за най-големите автомобилни производители ”, сподели Константин Конов, основен изпълнителен шеф на Роберт Бош България
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Консолидираните продажби на Бош България на локалния пазар доближават 576 млн. лева (295 млн. евро) за финансовата 2023 година, което е 57% нарастване по отношение на миналата година, стана ясно през вчерашния ден на събитие в София Тех Парк, където компанията означи 30 години наличие у нас.

„ Високите ни достижения са резултат на упоритата работа на всички дивизии, на напъните на нашите R&D звена и софтуерни инженери ”, разяснява Константин Конов, основен изпълнителен шеф на Роберт Бош България и представител на Група Бош у нас.

98 на 100 от облагата на компанията се реинвестира в технологии, които трансформират живота на хората. Същевременно етичният кодекс на Бош категорично не разрешава компанията да създава технологии за военни цели и да работи с компании, които вършат такива технологии, добави Конов.

“Преди осем години открихме тук Бош Диджитъл, а преди пет беше основан и Бош Инженеринг Център, в който към този момент работят над 600 висококвалифицирани софтуерни инженери, които основават автомобила на бъдещето. Създаваме неповторими неща и имаме планове за най-големите автомобилни производители ”, сподели Конов.

Компанията влага над 1 милион евро годишно в образование на чиновници у нас. “Нашата цел е да създадем Бош най-желания шеф в областта на високите технологи в България ”, акцентира той.

В мащаба на групата, до 2025 година Бош ще влага 10 милиарда евро в дигитализацията на бизнеса, стана ясно от презентацията на Синиша Джукич, шеф на Бош Диджитъл. За задачата компанията работи в три съществени насоки:

До края на 2025-та година всеки артикул с марка Бош би трябвало да включва изкуствен интелект или да е основан благодарение на AI, добави Джукич. Скоро се чака броят на продуктите на Бош с изкуствен интелект да доближи 1 милиард. ”Изкуственият разсъдък ще промени метода, по който работим с клиентите, и по който работим самите ние ”, сподели още той.

В над 60 бизнес процеси в другите поделения на Бош към този момент са внедрени генеративни AI системи, заяви Синиша Джукич, шеф на Бош Диджитъл
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Генеративните AI технологии навлизат от ден на ден в продуктите и процесите. Това демонстрира, че ще настъпят фундаментални промени в нашия живот, разяснява Джукич. Ще се промени методът, по който се създават продуктите, по който се поддържа връзка и работи с клиентите.

За първи път в България компанията ще осъществя стратегия за образование по потребление на генеративен AI за разработка на програмен продукт. Над 60 са бизнес процесите в другите поделения на Бош, в които към този момент са внедрени генеративните AI системи, посочи Джукич.

Темата за изкуствения разсъдък беше във фокуса на полемиката, състояла се по време на събитието. Концепцията на AI не е нова, само че технологията ще се развива главно в два аспекта, разяснява Джукич, съгласно който системите се самообучават посредством обработка на големи размери от данни. На второ място те могат да основават ново наличие с доста високо качество, което е над междинното равнище, създавано от хората.

Друга сфера, в която AI ще бъде изключително настоящ, е основаването на наличие за консуматори, уеб уеб сайтове и вътрешнофирмена документи. Една от областите, в които смяната ще се усети най-силно, е връзката с клиенти и снабдители, а това изисква обработка на големи масиви от данни.

Според Ивайло Рашев, изпълнителен шеф на Бош Домакински уреди, през днешния ден се прави гражданска война в две посоки: изкуствения разсъдък и устойчивостта.

„ През 2020 година Бош стана първата компания в света, която реализира въглеродна индиферентност в личните си индустриални процеси. Друг фокус е рационалното ползване на водата. Да се живее стабилно е наша световна политика, а това значи реализиране на климатична индиферентност, понижаване на косвените излъчвания и битката с дефицита на вода. Всичко това ще докара до директни изгоди за потребителите ”, сподели Рашев.

Днес се прави гражданска война в две посоки: изкуствения разсъдък и устойчивостта, съобщи Ивайло Рашев, изпълнителен шеф на Бош Домакински уреди
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Панайот Николов, търговски шеф „ Автомобилно съоръжение ”, бе безапелационен, че ученето през целия живот ще бъде водещата наклонност в близко бъдеще. Дигиталните умения ще стават все по-важни. Специалистите в автосервизите, да вземем за пример, ще би трябвало да се образоват непрестанно, изключително от позиция електрификацията на колите, сподели Николов.

А съгласно Динко Русев, инженеринг шеф на Бош Инженеринг Център София, с навлизането на AI технологиите колите стават все по сигурни. Той предвижда, че до 30 години колите ще са изцяло самостоятелни и ще се трансфорат в главно средство за напредване, като това ще освободи време на хората за други действия.

Най-малкият участник в полемиката беше деветгодишният Иво Кирков, който е и най-младият член на Менса България. Според него, след 30 години колите ще са самостоятелни, а изкуственият разсъдък ще бъде доста развъртян.

Софтуерът на Бош, разработван у нас, преобразява колите
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Ефектен край на юбилейното събитие беше проява на калибрирането на система за самостоятелно придвижване, а по този начин също и на самото самостоятелно придвижване, спешно прекъсване и паркиране на коли от висок и междинен клас благодарение на програмен продукт, създаден от Бош Инженеринг Център.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР