Създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж бе признат за виновен за

...
Създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж бе признат за виновен за
Коментари Харесай

Лондонски съд осъди Асанж, по друго обвинение в САЩ го чакат до 5 години затвор

Създателят на " Уикилийкс " Джулиан Асанж бе приет за отговорен за нарушение на гаранцията си във Англия, а в Съединени американски щати му е повдигнато обвиняване в интрига за компютърен пробив в класифицирана информация.

Първата му присъда, която бе произнесена за минути от английски съд, го заплашва с до 12 месеца затвор – решението ще бъде взето от друга инстанция, само че съдията означи, че Асанж се е държал като " нарцисист, който не може да преодолее личния си себелюбив интерес ".

По американското обвиняване Асанж може да бъде наказан на до пет години затвор, заяви американското правосъдно министерство. В Съединени американски щати той е упрекнат, че е заговориничил с някогашния армейски анализатор Челси Манинг и ѝ е оказал помощ да разбие пароли за достъп до поверителна информация. Прокуратурата написа, че Асанж е тласкал Манинг да го достави с повече данни и цитира един от диалозите им, в който тя споделя " След този ъплоуд нямам нищо друго ", а той дава отговор: " Според моя опит любопитните очи не остават празни. "

Администрацията на предходния президент Барак Обама реши да не повдига обвиняване на " Уикилийкс " с претекста, че работата на организацията е сходна на журналистическа активност, която е под закрилата на Първата корекция на конституцията.

Специалният прокурор Робърт Мюлър акцентира ролята на " Уикилийкс " в следствието си на съветската интервенция в изборите през 2016 година Сайтът разгласява имейли на Хилъри Клинтън, които, съгласно службите, са откраднати от Русия в опит да подкопаят поддръжката за нея.

 Челси Манинг
© Reuters

Челси Манинг

Едуард Сноудън, който получи леговище в Русия, разяснява: " Американското обвиняване против Асанж е необикновено едва. Обвинението, че е опитал (и не е съумял?) да помогне да се разбият пароли по време на световноизвестната си активност е обществено към този момент съвсем 10 години – това обвиняване прокуратурата на Обама отхвърли да повдигне с претекста, че е опасност за публицистиката. "

" Не е належащо да съм склонен с цялата журналистическа активност на даден човек, с цел да съм на мнението, че не е възможно той да бъде задържан поради нея ", посочи още Сноудън.

Разследващият публицист Глен Грийнуолд, който работеше със Сноудън, съобщи: " Правосъдното министерство споделя, че част от дейностите на Асанж – с изключение на, че е оказал помощ на Манинг да се достави с документите – е, че я е окуражил да откри още документи, които той да разгласява. Журналистите непрестанно вършат това с източниците си – това е криминализация на публицистиката. "

Американският съюз за цивилен свободи също подлага на критика обвиняването с думите, че едно дело против Асанж поради изявленията на " Уикилийкс " би било " невиждано и неконституционно и ще отвори вратите за наказателни следствия против други новинарски организации. Нещо повече – да бъде съден задграничен издател за нарушение на американските закони за дискретност ще бъде изключително рисков казус за американските публицисти, които постоянно нарушават непознати такива закони, с цел да съберат информация от публичен интерес. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР