Създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зугърбърг и съпругата му

...
Създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зугърбърг и съпругата му
Коментари Харесай

Писмо до нашата дъщеря Макс ~ Марк Зугърбърг

Създателят на обществената мрежа " Facebook " Марк Зугърбърг и брачната половинка му Присила Чан станаха родители на преди няколко дни на 1-ви декември. Двамата разгласиха в профила на Зукърбърг и целия свят, където афишират, че в идващите години ще дарят 99% от акциите си (оценявани сега на към 45 милиарда долара) за нова самодейност за подкрепяне на неправителствени организации с идеална цел, работещи за едно по-добро бъдеще. Те споделят очакванията си са поколението, в което тя ще отрасне, като приказват и за понижаване на бедността, поощряване на равенството, даване на качествени медицински грижи и запазване на околната среда.

Скъпа Макс,

С майка ти не можем да опишем вярата за бъдещето, което ни носиш. Новият ти живот е изпълнен с заричане и се надяваме да си щастлива и здрава, с цел да го преживееш пълноценно. Ти към този момент ни даде причина да се замислим за света, в който се надяваме да живееш.

Като всички родители, желаеме да израстеш в свят, който е по-добър от нашия през днешния ден.

Новините постоянно ни занимават с това какъв брой неща са сбъркани в света, до момента в който в действителност по доста разнообразни способи той става по-добър. Здравеопазването се усъвършенства. Бедността понижава. Познанието се усилва. Хората се свързват. Технологичният прогрес във всяка област значи, че животът ти би трябвало да е трагично по-добър от нашия.

Ще сторим нужното това да се случи, само че освен тъй като те обичаме, а и тъй като имаме морална отговорност към всички деца от идващото потомство.

Вярваме, че всеки живот е еднообразно скъп и това включва идните генерации, които ще бъдат доста, доста повече от хората по света в този момент. Обществото ни има дълг да влага за по-добрия живот на идващите на този свят, а освен да тези, които към този момент са тук.

Но в този момент не постоянно дружно насочваме ресурсите си към най-големите благоприятни условия и проблемите, пред които твоето потомство ще се изправи.

Виж заболяванията. Днес харчим към 50 пъти повече в лечение на болните хора, в сравнение с са вложенията в това те преди всичко да не се разболяват.

Медицината е действителна просвета от по-малко от 100 години и към този момент сме очевидци по какъв начин някои заболявания са напълно лечими, а по други имаме добър прогрес. С ускоряването на технологиите имаме същински късмет да предотвратим, лекуваме или управляваме всички - или множеството от тях - в идващите 100 години.

Днес повече хора умират главно от 5 неща - сърдечно-съдови болести, рак, инсулт, невродегенеративни и инфекциозни заболявания - и можем да ускорим напредъка по тях и по други проблеми.

След като един път приемем, че твоето потомство и поколението на твоите деца може да не страдат от заболявания, дружно имаме отговорност да насочим вложенията си малко повече към бъдещето, с цел да превърнем това в действителност. Майка ти и аз желаеме да дадем своя принос за това.

Излекуването на заболяванията изисква време. За къси интервали от 5 или 10 години може да не наподобява, че напредваме доста. Но в дълготраен проект семената, посети през днешния ден, ще покълнат и един ден ти и децата ти ще видите нещо, за което можем единствено да си мечтаем - един свят без страдалчество от заболявания.

Има толкоз доста благоприятни условия. Ако обществото концентрира повече от силата си против тези грандиозни провокации, ще оставим на поколението ти един доста по-добър свят.

...

Надеждите ни за твоето потомство са свързани с две хрумвания: насърчаване на човешкия капацитет и разпространение на равенството.

Развиването на човешкия потенциал е за разширението на границите на това какъв брой страховит може да бъде животът на индивида.

Може ли да се учите и да преживявате 100 пъти повече, в сравнение с ние през днешния ден?

Може ли твоето потомство да излекува заболяванията, с цел да живеете доста по-дълъг и здравословен живот?

Можем ли да свържем целия свят, с цел да имате достъп до всяка концепция, персона и опция?

Можем ли да произвеждаме по-чиста сила, с цел да изобретите неща, които през днешния ден даже не можем да измислим, и в това време да защитим околната среда?

Можем ли да култивираме деятелност, с цел да изграждате всевъзможни типове бизнес и да се справяте с всяко предизвикателство в името на повече мир и разцвет?

Разпространяването на равенството е за това всеки да има достъп до тези благоприятни условия, без значение от страната, фамилията или събитията, в които се е родил.

Обществото ни би трябвало да стори това освен в името на справедливостта и благотворителността, само че и поради величието на човешкия напредък.

Днес сме ограбени от капацитета, който толкоз доста хора могат да ни предложат. Единственият път за реализиране на цялостния ни капацитет е да канализираме гениите, концепциите и приноса на всеки човек по света.

Може ли поколението ни да отстрани бедността и глада?

Можем ли да осигурим за всеки обикновени здравни грижи?

Можем ли да изградим толерантни и гостоприемни общности?

Можем ли да изградим мирни и толерантни връзки сред хората от всички нации?

Можем ли в действителност да дадем власт на всеки - дами, деца, малцинства, имигранти и изолирани хора?

Ако поколението ни направи верните вложения, отговорът на всеки от тези въпроси може да бъда " Да ". И, надяваме се, това може да стане в годините на твоя живот.

...

Мисията за насърчаване на човешкия капацитет и разпространение на равенството ще изисква нов метод от всички, работещи за тези цели.

Трябва да вършим дълготрайни вложения - за 25, 50 или даже 100 години. Най-големите провокации изискват дълготрайни хоризонти и не могат да се решат с краткосрочно мислене.

Трябва да се ангажираме непосредствено с хората, за които работим. Не можем да им помогнем да получат въздействие, в случай че не разбираме потребностите и желанието на техните общности.

Трябва да изградим технология, която ще провокира същинска смяна. Много институции влагат в тези провокации, само че множеството от напредъка идва от нововъведенията при подобряването на продуктивността.

Трябва да се включим в политики и начинания за образуване на диспути. Мнозина институции не желаят да се занимават с това, само че с цел да е резистентен, напредъкът би трябвало да бъде подкрепян от придвижвания.

Трябва да подкрепим най-силните и най-независимите водачи във всяка област. Партньорството с специалисти е по-ефективно за задачата, в сравнение с това да се опитваме сами да повеждаме тези старания.

Трябва да поемаме опасности през днешния ден, с цел да си вземем поучения за утрешния ден. Тепърва се учим и доста от опитите ни няма да съумеят, само че ще изслушваме, ще се учим и ще продължаваме напред.

...

Философията ни е образувана от опита ни с персонализираното образование, достъпа до Интернет и образоването и здравните грижи за общностите.

Поколението ни израсна в класни стаи, където учехме едни и същи неща с едно и също движение, без значение от потребностите и ползите ни.

Твоето потомство ще си слага дилемите за това какви желаете да станете - инженер, здравен служащ, публицист или публичен водач. Ще разполагате с технологии, които схващат по какъв начин най-добре да учи всеки един от вас и върху какво би трябвало да се концентрира. Ще напредвате бързо по въпросите, от които най-вече се интересувате и ще получавате помощ, колкото ви е нужна, в най-трудните сфери. Ще изследвате проблеми, с които през днешния ден учебното заведение въобще не се занимава. Учителите ви ще имат по-добри средства и данни, с цел да ви оказват помощ да постигнете задачите си.

Нещо повече - учещите се по света ще могат да употребяват средствата на персонализираното образование посредством интернет, даже да не живеят покрай положително учебно заведение. Разбира се, за равния старт в живота ще е нужно повече от една технология, само че персонализираното образование може да бъде един добър метод всички деца да получат по-добро обучение и опциите им да не се разминават доста.

Започваме в този момент да построяваме тази технология и резултатите към този момент са обещаващи. Не единствено че възпитаници и студенти се показват по-добре на тестванията, само че и получават умения и убеденост да учат това, което желаят. И това е единствено началото. Технологията и преподаването бързо ще се усъвършенстват с всеки ден, в който си на учебно заведение.

С майка ти сме обучавали студенти и сме виждали какво е нужно, с цел да проработи това. Трябва да се работи с най-силните водачи в образованието, с цел да се помогне на учебните заведения по целия свят да приложат персонализираното образование. Трябва да се работи с обществеността, заради което започнахме с тази в региона на Сан Франциско. Трябва да се построи нова технология и да се пробват нови хрумвания. И ще би трябвало да се бърка и да се научат доста уроци преди да реализираме тези цели.

Но откакто сме разбрали какъв свят желаеме да изградим за твоето потомство, имаме отговорност като общество да се фокусираме върху вложение в бъдещето, с цел да го превърнем в действителност.

Заедно можем да го реализираме. И когато го създадем, персонализираното образование освен ще оказва помощ на учениците в положителните учебни заведения, а ще помогне да има повече равни благоприятни условия да всеки, разполагащ с Интернет връзка.

...

Много от най-големите благоприятни условия за твоето потомство ще дойдат от обезпечаването на интернет достъп за всеки.

Хората постоянно си мислят, че Интернет е единствено за развлечение и връзки. Но за болшинството по света интернет може да е витално значим.

Той дава обучение, в случай че не си до положително учебно заведение. Той дава здравна информация по какъв начин да се заобикалят заболявания или да се отглеждат здрави деца, в случай че наоколо няма доктор. Той предлага финансови услуги, в случай че в близост няма банка. Той може да даде работа и благоприятни условия, в случай че не живеете в добра стопанска система.
Интернет е толкоз значим, че един от всеки 10 с достъп се измъква от бедността и се основава работно място.

И въпреки всичко над половината от международното население - повече от 4 милиарда души - нямат достъп до интернет.

Ако нашето потомство ги свърже, ще можем да измъкнем стотици милиони от мизерията. Можем да помогнем на стотици милиони деца да получат обучение и да спасим милиони човешки живота като помогнем да се заобикалят заболявания.

Това е следващото дълготрайно изпитание, на което може да се помогне с технологии и партньорство. Ще е нужно изобретяването на това технология, с цел да стане Интернет по-достъпен и да обхване изолирани региони. Ще е нужно партньорство с държавни управления, неправителствени организации и компании. Ще е нужно ангажирането на обществеността, с цел да разберем от какво се нуждае тя. Хората ще имат разнообразни възгледи за най-хубавия път, по който да се върви и ще вършим доста опити преди да успеем.

Но дружно можем да успеем и да създадем един свят с по-малко неравноправие.

...

Технологиите сами по себе си не могат да вземат решение проблеми. Изграждането на по-добър свят стартира с построяването на мощни и здрави общности.

Децата имат най-хубави благоприятни условия, когато могат да учат. А учат най-добре, когато са здрави.

Здравето стартира от ранните години - когато има обичащо ги семейство, добра храна и постоянна и безвредна околна среда.

Телата и мислите на децата, минали през травматични прекарвания, постоянно не са толкоз здрави. Проучвания са посочили по какъв начин физически промени в мозъка водят до по-ниска когнитивна дарба.

Майка ти, Макс, е доктор и учител и персонално се е сблъсквала с това.

Ако детството ти е болнаво, мъчно ще разгърнеш цялостния си капацитет.

Ако ти се постанова да се чудиш дали ще имаш храна или покрив над главата или да се тревожиш от принуждение или престъпност, тогава е мъчно да постигнеш цялостния си капацитет.

Ако те е боязън, че ще попаднеш в пандиза, а не в колежа, поради цвета на кожата си или че фамилията ти ще бъде депортирано поради законовия ти статут, в случай че има заплаха да станеш жертва на принуждение поради религията, половата ти ориентировка или половата ти еднаквост, мъчно ще постигнеш цялостния си капацитет.

Нуждаем се от институции, разбиращи, че всичко това е обвързвано. Това е философията на новия вид учебно заведение, която майка ти създава.

В партньорство с учебното заведение, здравните центрове, родителските групи и локалните управляващи, както и като подсигуряваме, че всички деца са добре нахранени и получават нужните грижи, можем да стартираме да подхождаме към тези свързани между тях форми на неравноправие. Само тогава дружно можем да даваме всекиму равни благоприятни условия.

Дълги години ще са нужни за създаването на този модел. Но това е следващият образец по какъв начин развиването на човешкия капацитет и разпространението на равенството са тясно свързани. Ако желаеме да реализираме и двете неща, трябват ни преди всичко включващи и здрави общности.

...

Нашето потомство би трябвало да направи толкоз доста, с цел да живее твоето потомство в един по-добър свят.

Днес с майка ти се ангажираме да прекараме живота си в това да дадем своя дребен принос в решаването на тези провокации. Ще продължа да работя като основен изпълнителен шеф на " Facebook " още доста години, само че изброените проблеми са прекомерно значими, с цел да чакат, до момента в който ти или ние остареем, с цел да се заемем с тях. Започвайки, до момента в който сме млади, ние се надяваме да доживеем фундаменталните потребни промени.

Ти започваш идващото потомство на семейство Чан Зукърбърг, а ние започваме Инициативата Чан Зукърбърг, с която се включваме с хората по света за насърчаване на човешкия капацитет и разпространение на равенството за всички деца през идващото потомство. Първоначалните ни сфери на активност ще бъдат персонализираното обучение, лекуване на болести, свързване на хората и създаване на мощни общности.

Ще отделим 99% от акциите си във " Facebook ", които сега се правят оценка на към 45 милиарда $, с цел да развиваме през живота си тази задача. Знаем, че е дребен принос спрямо всички запаси и гении на към този момент работещите по тези въпроси. Но желаеме да сторим каквото ни е по силите и да работим паралелно с останалите.

В идващите месеци ще представим повече детайлности откакто установим новия ни фамилен темп и се върнем от отпуските си по майчинство и бащинство. Разбираме, че ще има доста въпроси за какво и по какъв начин ще създадем всичко това.

Ставайки родители и навлизайки в идващия стадий от живота си, желаеме да изразим голямата си признателност към всички, с помощта на които всичко това стана допустимо.

Можем да вършим това, само тъй като ни поддържа мощна световна общественост. Изграждането на " Facebook " сътвори запаси за възстановяване на света в името на бъдещите генерации. Всеки член на  " Facebook " общността взе участие в това дело.

Можем да напредваме към тези благоприятни условия, единствена като сме стъпили на раменете на специалисти - нашите ментори, сътрудници и мнозина невероятни хора, чиито принос построява тези сфери.

Можем да се съсредоточим върху обслужването на тази общественост и задача, с помощта на това, че имаме обичащи ни фамилии, подкрепящи ни другари и страхотни сътрудници. Надяваме се и вие да имате такива дълбоки и вдъхновяващи връзки в живота си

Макс, обичаме те и изпитваме голяма отговорност да превърнем света в едно по-добро място за теб и за всички деца. Пожелаваме ти живот, изпълнен със същата обич, очаквания и наслада, каквито ни донесе ти. Нямаме самообладание да забележим какво ще донесеш ти на този свят.

С любов:
Мама и Татко

Снимки ~ forward.com, theguardian.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР