Създалата се ситуация на продължилото над 2 дни безводие, в

...
Създалата се ситуация на продължилото над 2 дни безводие, в
Коментари Харесай

НАЗП: Над 2 дни БЕЗ ВОДА във Варна! ВиК оператор си позволи да предостави невярна и подвеждаща информация! Хората имат право на 10 % обезщетение

Създалата се обстановка на траялото над 2 дни безводие, в която изпаднаха хиляди живущи в централната част на гр. Варна е жестоко нарушаване на Общите условия на монополиста  „ Водоснабдяване и канализация-Варна ” ООД, оповестяват от Националната асоциация за отбрана на потребителите.

Първоначалната информация бе оповестена на 10.12.2018 година на интернет страницата на
сдружението като планови ремонт, чийто период бе от 8 ч. на 12.12./сряда/ до 8 ч. на
13.12./четвъртък/. Липсата на вода за варненските семейства обаче прерастна в
непланирано затруднение на водоподаващата система като срокът за стартиране на водата се удължи до 5ч. на 14.12.2018 година /петък/.

``
реклама
Съответно това обществено заричане, публикувано в локалните медии, не бе спазено,
а срокът се удължи за следващ път до 14 ч. на същия ден. Един час по-късно от планувания от сдружението, водата в някои региони доближи до потребителите.
Това е типичен образец за нелоялна комерсиална процедура от страна на монополиста
„ Водоснабдяване и канализация-Варна ” ООД, която опонира на правилата за
почтеност и професионална подготвеност от страна на оператора. Чрез своите
дейности, търговецът ВиК ООД – Варна трансформира значително икономическото държание на потребителите на услугата, която предлага, а потребителят е подложен в условия да търпи неспазването на цели клаузи от Общите условия, които са приели хиляди варненци.
В и К Дружеството има задължението да уведоми потребителите за планово прекъсване
заради ремонт на водоснабдителната инфраструктура. Съгласно техните ОУ - При планувани спирания на водоснабдяването оператора би трябвало да осведоми засегнатите консуматори минимум 24 часа по-рано посредством средствата за всеобщо осведомление или по различен подобаващ метод като дефинира и периода за възобновяване на водоподаването. Операторът има обвързване да дефинира срокът. В съответния случай плановото спиране е продължено в спешно спиране с дълготрайност надхвърляща няколко пъти срокът, посочен в същите общи условия, а точно – 8 часа за премахване на повреди по водопроводните и
канализационни мрежи и до 12 часа по довеждащите водопроводи (чл. 38 от ОУ). Липсата на водоподаване в гр. Варна надвишава 48 часа.
ВиК операторът си разреши да даде погрешна и подвеждаща информация, която
дни наред внушава на потребителите, че водоподаването ще бъде възобновено, само че това по този начин и не се случва.
Чрез предлагането на своите Общи условия и приемането им от страна на потребитля,
сдружението се е задължило да даде за задачите на семействата и бизнеса във Варна вода, отговаряща на условията на Българския държавен стандарт, каквато сигурно не потече в първите часове от подаването ѝ, за което Национална асоциация за отбрана на потребителите бе сигнализирана неведнъж.
Всички тези образци са нелоялни търговски практики по смисъла на закона и слагат
монополното сдружение в позицията на недобосъвестен търговец.
Очакваме Комисия за отбрана на потребителите да се произнесе по случая през идната седмица и като краен резултат да издаде заповед за възбрана на използването на нелоялната комерсиална процедура от сдружението.
Това би било от значително значение за потребителите на услугата в града, защото
след потвърждаването на заповедта, те ще имат право да претендират повреждане на контракта и обезщетение освен в границите на 10-те %, заложени в Общите условия на оператора, а и обезщетение по общия ред за възобновяване на сумите, дължащи се от ВиК оператора от датата на влизане в действие на Общите условия. Потребителите не трябва да се тормозят от монополния статут на сдружението в района и са в правото си да договарят условия по договорите, които да подсигуряват равнопоставеност в връзките потребител-
търговец.
Това не е изолиран случай, защото в годините обратно КЗП неведнъж е сигнализирана
във връзка на разнообразни случаи от кръга на нейната подготвеност, само че за жалост не е
реагирала. Аналогичен образец е този, в който още веднъж става въпрос за монополно сдружение, само че този път в гр. София. Несправянето на КЗП с казуса с " Топлофикация " София, оставила хиляди столичани 5 дни без парно, се акцентира като една от главните аргументи за желаните оставки на управлението на Комисията. Според потребителските организации тя не е реагирала съответно при повредите, както и че правилото на равнопоставеност за отплата на хората липсва в общите условия в контракта с потребителите.
От написаното излиза наяве, че успеваемостта на КЗП е незначителна, когато се касае за
реализиране на надзор върху огромни монополни сдружения и връзките им по отношение на потребителите.
Призоваваме всички консуматори, които се усещат ощетени и които желаят да
защитят правата си да се свържат с Национална асоциация за отбрана на потребителите, с цел да получат експертно мнение за разрешаване на казуса.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР