Създадените през последните четири години нови държавни фирми харчат пари

...
Създадените през последните четири години нови държавни фирми харчат пари
Коментари Харесай

Държавни фирми харчат пари напразно и трупат финансови загуби

Създадените през последните четири години нови държавни компании харчат пари на вятъра, демонстрира прегледът на годишните доклади на сдруженията към 2022 година и последните налични междинни доклади – към края на третото тримесечие на 2023 г.

Особено мъчителни за четене са докладите на " Здравна капиталова компания за детска болница ", която би трябвало да построи нова национална детска болница. Компанията бе основана в края на 2020 година, само че работата й бе минирана от обратите по тематиката къде тъкмо ще се строи новата детска болница и разтрогването на първичния контракт с консорциум „ Детско здраве “.

Почти всички съвещания на съвета на шефовете на компанията през 2022 година – общо 15 - са били свързани с предоставяне на информация на един или различен министър (за интервала се смениха двама), разнообразни проверяващи органи, както и замяна на писма с консорциума за преустановяване на контракта.

Проведени са и доста срещи с представители на неправителствени организации. За този интервал са насъбрани разноски в размер на 1,2 млн. лева и защото против тях стоят нула лв. доходи, на толкоз се равнява и загубата за 2022 година Иначе сдружението е било непретенциозно за ангажирани чиновници – общо 7 с управлението, разноските на личен състав за годината възлизат на 234 000 лева През 2022 година обаче сдружението е харчило съществено за външни услуги – 665 000 лева, в това число сериозна сума за застраховка – 517 000 лева и 77 000 лева разноски за правни услуги. През 2023 година без тези огромни заплащания за застраховки и правни услуги разноските вървят доста по-добре и към края на деветмесечието възлизат на 110 000 лева.

Втора година не можа да проработи действително и основаното за обезпечаване на незабавната здравна помощ по въздух „ България Хели Мед Сървиз “. Дружеството бе записано на 2 август, 2022 година – в същия ден, в който бе публикуван указът за назначение на първото служебно държавно управление на Гълъб Донев.

То потегли на война с изпълнителния шеф на дружесвото и реши да го закрива. В следствие кабинетът Денков издигна шефа на „ България Хели Мед Сървиз “ Георги Гвоздейков за министър, който направи противоположен завой и Министерски съвет анулира решението за очистване на компанията. В този интервал поради решението за закриване се провали и оповестена поръчка за наем на медицински хеликоптер. За времето на съществуването си през 2022 година компанията е натрупала загуба от 47 000 лева, загубата за деветмесечието на 2023 година е 372 000 лева.

През 2024 година въпреки всичко се чака компанията действително да създаде - за нея има очакван трансфер и в проектобюджета. Тревожно е ситуацията и с „ Български ВиК Холдинг “ – мегаструктура с голям капитал от 1.41 милиарда лева, основана при кабинета „ Борисов “. Една от аргументите за основаването на холдинга беше да помогне на включените в него сдружения да извършват планове с евросредства. Към април прогнозата бе до края на тази година – последна за отчитане на разноски за остарелия интервал, да бъдат изпълнени едвам 1/3 от плановете. Според окончателния годишен консолидиран финансов доклад за 2022 година холдингът е натрупал загуба от 51,7 млн. лева при загуба за 2021 година от 2,9 млн. лева.

Нарастването на загубата става на фона на разширение на холдинга с придобиване на дялове в общо 15 ВиК сдружения през 2021 и 2022 година Към деветмесечието шапката на холдинга, без дъщерните сдружения, регистрира уравновесено салдо – приходите са колкото разноските – 2,7 млн. лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР