Създадената преди 4-5 г. Комисия по академична етика към МОН

...
Създадената преди 4-5 г. Комисия по академична етика към МОН
Коментари Харесай

Преподаватели с изискване към МОН

Създадената преди 4-5 година Комисия по академична нравственос към МОН може да ревизира сигнали за плагиатство, само ако са в теоретичен труд, обвързван с процедура за академично израстване, т.е. за доцент или професор. Според законодателството ни обаче тя не преглежда други случаи отвън тези процедури, да вземем за пример когато има подозрения за преписване в труд на академик, с който той не е получил научна степен доцент или професор (тези случаи са оставени за разрешаване в ръцете на самите университети - да вземем за пример в правилниците им - бел. ред.).  " Това не е редно ", разяснява проф. Ирена Василева от Нов български университет, която показа днес съвместния с Югозападния университет план " Сериозността на академичното плагиатство в настройките на учени, студенти и основатели на научна политика в България ".

Проф. Василева изясни, че с сътрудниците й са се насочили към тази " чума на актуалната просвета ", защото случаите на плагиатство у нас стават от ден на ден, а малко от тях получават публичност.  " Това води до ниско качество на научните проучвания в Българи - отиваме на все по-задни места. Когато преглеждам изявления на българи в чужбина, изскачат такива неща - попадала съм на докторантури на българи в Германия с доста плагиатство ", разяснява тя.

Различните страни се борят по друг метод с този проблем, разясни проф. Василева. В Словакия да вземем за пример от 2010 година е основана база данни със програмен продукт за инспекция за плагиатство, през който минават всички разработки на всички университети - от бакалавърски, до такива за магистратури, докторантури и хабилитационни трудове. " Ако системата ги утвърди, тогава се минава към действителната процедура. Оттогава са намалели случаите на плагиатство - след като пишещият знае, че ще му ревизират труда, не се и пробва да преписва ", разяснява тя. Във Англия също разчитали на предварителна защита - там се проверявала всяка дипломна или курсова работа на студентите, които подписвали заявления, че няма да плагиатстват, а при нарушаване търпели санкции, включително и изключване от университета, предава " Сега ".

Германия пък избягвала инспекции със програмен продукт, с изключение на при съществени подозрения за плагиатство, тъй като се считало, че щом един текст се качи в система за инспекция, той автоматизирано отива в интернет пространството. " Резултатът е, че в течение на 5-6 година 3-ма немски министри си взеха сбогом с държавно управление поради плагиатство в докторските им работи, даже едната бе министър на просветата ", разяснява проф. Василева. По думите й за дребна страна на България по-подходящ е централизирания метод, така като това, което вършат вузовете, е да прикриват случаи на плагиатство, тъй като те нарушават имиджа им.

Що е то плагиатство?

Проектът на Нов български университет и ЮЗУ е за 3 година и е финансиран със 163 хиляди лева по фонд " Научни проучвания ". По него ще се направи изследване на самото разбиране " плагиатство ", така като разбирането за него не е еднопосочно измежду общността на учените - не единствено в България, само че и в международен проект ", уточни доктор Мария Чанкова от Нов български университет. По думите й задачата на плана е да се уточни какви форми може да приема плагиатството и да се изготви лист с характерности, които да са на практика използвани.

" Там, където се открият разминавания, сред това, което действително се смята за плагиатство, и това, което схващат нашите студенти и учени - да се изготвят по-подходящи правилници за академична честност, курсове за образование и да се предложи смяна в законовата уредба ", разяснява пред БНР и проф. Василева, съгласно която е " извънредно време " да се направи нещо по въпроса в плагиатството у нас. По думите й в последните години навлиза интернет плагиатството - от различни източници от интернет, които могат да бъдат и на непознати езици. " Там поражда доста сериозен проблем, който не е решен в международен проект, така наречен преводно плагиатство. Няма такива софтуерни артикули към момента, които да откриват преводно плагиатство ", споделя тя. 

В рамките на плана ще се изследват още политиките и практиките в българските институции - какви софтуерни артикули за разкриване на плагиатство има, използват ли се, какво съдържат правилниците за академична почтеност и нравственос на вузовете и други Ще се създадат разнообразни типове изявленията и анкети с трите целеви групи на плана - учени, студенти и основатели на научна политика у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР