Създаден е нов тип свръхчувствителен сензор, който открива невероятно ниски

...
Създаден е нов тип свръхчувствителен сензор, който открива невероятно ниски
Коментари Харесай

Този нов сензор е „1 милион пъти“ по-чувствителен при откриването на олово във водата

Създаден е нов вид свръхчувствителен датчик, който открива необикновено ниски равнища на оловните йони във водата. Този модернизиран датчик може да проправи пътя за създаване на последващо потомство системи за мониторинг на качеството на водата.

Сензорът се отличава със способността си да открива оловните йони в концентрации от един фемтомол на литър вода. Това демонстрира необикновено висока степен на сензитивност.

Според специалистите от Калифорнийския университет в Сан Диего този обсег е „ един милион пъти “ по-чувствителен от всички известни сензорни технологии за мониторинг на замърсяването на водата.

„ С извънредно високата сензитивност на нашето устройство в последна сметка се надяваме да открием даже съществуването на един оловен йон в дребен размер вода “,

споделя Прабхакар Бандару, професор в катедрата по машинно и аерокосмическо инженерство в инженерното учебно заведение „ Джейкъбс “ на Калифорнийския университет в Сан Диего.

Бандару прибавя:

„ Въздействието на оловото е сериозен проблем за здравето и е открито, че концентрацията на оловото в питейната вода на равнище от няколко елементи на милиард може да докара до нездравословни последствия, като закъснение на човешкия живот и развиването “.

В изследването прототипът на устройството е построен от един лист графен, подложен върху силициева пластина.

Според прессъобщението графенът е определен заради отличната му проводимост и високото съответствие сред повърхността и размера, което го прави съвършен материал за сензорни технологии.

За да усилят сензорните благоприятни условия на графеновия пласт, откривателите са въвели „ свързваща молекула “ върху неговата повърхнина. Тази свързваща молекула служи като точка на закрепване за йонния рецептор. В този случай тя работи като котва за хващане на оловни йони.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР