Съюзниците от НАТО обещаха да помогнат на Украйна да ремонтира

...
Съюзниците от НАТО обещаха да помогнат на Украйна да ремонтира
Коментари Харесай

НАТО ще помогне на Украйна да ремонтира енергийната си инфраструктура

Съюзниците от НАТО дадоха обещание да оказват помощ на Украйна да ремонтира енергийната си инфраструктура, която е мощно развалена от съветските офанзиви. Това стана, откакто Киев прикани западните си сътрудници за съоръжение за възобновяване на електропреносната мрежа.

На срещата на външните министри от НАТО на 29 ноември в Букурещ Алиансът даде обещание да " ускори още повече " поддръжката за Украйна. В декларация министрите осъдиха " непрекъснатите и безсъвестни офанзиви " на Русия, които " лишават милиони украинци от съществени човешки услуги ".

Заради неспиращите ракетни удари по енергийни обекти милиони семейства в Украйна остават без ток или живеят с режим на тока.

" Обстрелът на електрическата инфраструктура се равнява на това, че Русия употребява студеното време като " военно оръжие ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг .

В коридорите на срещата украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че в случай че имат трансформатори и генератори, могат да възстановят енергийните си потребности.

" Ако имаме системи за противовъздушна защита, можем да защитим от идващите съветски ракетни удари. С две думи: " Патриоти " и " Трансформърс " е това, от което Украйна се нуждае най-вече ", настоя обаче той и за оръжейна помощ.

Съединени американски щати оповестиха, че ще дадат 53 милиона $ за закупуването на съоръжение за електропреносната мрежа, което ще бъде доставено " незабавно, с цел да помогне на украинците да се оправят през зимата ". В изказване на Държавния департамент се споделя, че пакетът ще включва разпределителни трансформатори, прекъсвачи, пренапрежения и друго съоръжение.

Германското държавно управление заяви, че ще достави 350 генератора на Украйна. Берлин до момента е дал краткосрочна финансова помощ за поправки на енергийната инфраструктура в размер на 56 милиона евро (57,8 милиона долара), заяви немското държавно управление след телефонен диалог сред украинския президент Володимир Зеленски и канцлера Олаф Шолц.

Междувременно зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предизвести НАТО да не дава на Украйна зенитно-ракетни комплекси " Пейтриът ".

" Ако НАТО достави на киевските фанатици комплекси " Пейтриът ", както загатна генералният секретар Йенс Столтенберг, те незабавно ще станат законна цел на въоръжените ни сили ", написа Медведев в Telegram.

Според някогашния съветски министър председател северноатлантическият алианс не е необходим на цивилизования свят и би трябвало да бъде разхлабен като " престъпно образувание ".

В същото време полският министър на защитата Мариуш Блашчак сподели, че е изискал от Германия да изпрати на Украйна препоръчаните на Полша " Пейтриът ", заяви съветската редакция на Би Би Си.

" След следващата съветска ракетна офанзива помолих Германия да съобщи на Украйна батареите " Пейтриът ", препоръчани на Полша, и да ги разположи на западната си граница ", написа Блашчак в Twitter.

Американската система MIM-104 Patriot е създадена като универсална система за противовъздушна защита против цели на междинна и огромна височина и за противоракетна защита (ПРО).

Междувременно латвийският външен министър Едгарс Ринкевич прикани Киев да получи позволение да нападна цели надълбоко в съветска територия.

„ Трябва да позволим на украинците да употребяват оръжия за заличаване на ракетни установки или летища “, сподели Ринкевич в коридорите на срещата на външните министри на НАТО. Според него членовете на съюза не би трябвало да се опасяват от ескалация на спора.

Страните от НАТО до момента се въздържат да доставят оръжия с задоволителен обхват, Украйна нанася удари единствено по граничните региони на Русия и по цели в анексираните райони. Членките на Алианса, наред с други оръжия, доставят артилерийски установки и интелигентни снаряди за тях, залпови ракетни установки и противокорабни ракети. Техният обсег нормално не надвишава 100-120 км . Те не доставят тактически ракети и ракетни системи с обхват до 300 км, както и щурмови и бойни самолети.

В края на ноември Ройтерс заяви, че Пентагонът обмисля прехвърлянето на нови високоточни ракети GLSDB с обхват до 150 километра в Украйна. Украйна желае от Вашингтон ракети MGM-140 ATACMS за системи HIMARS с обхват 300 км.

Междувременно администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън заяви, че Русия ненадейно и без пояснение е отсрочила плануваното възобновяване на договарянията за надзор на оръжията.

Двустранната консултативна комисия създава детайлности за инспекциите на Съединени американски щати и Русия на военните обекти на другите според изискванията на контракта Нов СТАРТ. Това е последният огромен пакт за надзор на оръжията сред Вашингтон и Москва. Комисията не се е събирала повече от година.

Държавният департамент посочи, че Русия е " едностранно отсрочила " срещата, която трябваше да стартира във вторник в Египет и да продължи през идната седмица. Москва е дала обещание да предложи нови дати, само че не е обяснила отлагането. В изказване на съветското външно министерство също не се показва причина.

От Съединени американски щати споделиха още, че са подготвени да пренасрочат на допустимо най-ранна дата срещата, защото възобновяването на инспекциите е приоритет за поддържането на контракта като инструмент за непоклатимост.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР