Съюзник на бившия италиански премиер Силвио Берлускони печели регионалните избори

...
Съюзник на бившия италиански премиер Силвио Берлускони печели регионалните избори
Коментари Харесай

Съюзник на Берлускони спечели изборите в Сицилия

Съюзник на някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони печели районните избори в Силиция с дребна преднина пред претендента на популисткото Движение " 5 звезди ". Изборите в Сицилия се наблюдават деликатно, защото са считани за самобитна генерална подготовка за парламентарните избори в Италия, които е допустимо да се състоят през март, съобщи ДПА.

Резултатите от гласуването в Сицилия, минало при ниска интензивност от 46.8%, демонстрират, че с най-хубави шансове за националните избори са дясноцентристката съпротива и Движението " Пет звезди ".

При преброени съвсем 99% от бюлетините претендентът на Берлускони Нело Музумечи, някогашен заместител министър на труда и член на Европейския парламент, води с 40 % пред Джанкарло Канчелери, за който в неделя са дали своят вот 34.6%.

" От все сърце благодаря на гласоподавателите в Сицилия, че откликна на апела ми. Сицилия избра пътя на смяната ", написа Берлускони във " Facebook " и съобщи, че резултатът е предвещание за триумф на националните избори през 2018 година

Въпреки успеха на Музумечи, учредената от комика Бепе Грило партия също съобщи, че е удовлетворена от представянето си. " Гласуването не ни донесе председателския пост (на правителството) в Сицилия, само че това е началото на вълна, която може да ни донесе 40 % ", написа претендентът за министър председател на Движението " 5 звезди " Луиджи ди Майо, имайки поради задачата, която групировката си слага на общите избори следващата година.

Най-голямо проваляне в Сицилия претърпяха една от ръководещите сили на национално ниво - Демократическата партия, и нейният водач и някогашен министър председател Матео Ренци. Техният претендент Фабрицио Микари остана надалеч зад първите двама с поддръжка от единствено 18.6%. След него с 6.1 на 100 е по-левият Клаудио Фава.

Лошото показване евентуално ще окуражи критиците на Ренци и ще го принуди да търси доближаване с левите дисиденти, които напуснаха партията му през последните месеци.

Някои анализатори са на мнение, че е пресилено да се приказва за неприятни вести за Ренци, тъй като Сицилия по традиция е по-консервативно настроена и се е знаело, че там демократите няма да се показват добре. В общо националните допитвания обаче лявоцентристите не изостават толкоз доста от дясноцентристите и изпреварват популистите. / БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР