Съюзът на учените – Варна (СУВ) отчете дейността си за

...
Съюзът на учените – Варна (СУВ) отчете дейността си за
Коментари Харесай

Обявяват Конкурс за високи постижения на варненски учени през последните 3 години | Съюзът на учените – Варна отчете дейността си за 2022 г. на Общо събрание

Съюзът на учените – Варна (СУВ) регистрира активността си за 2022 година на Общо заседание. Беше признат и докладът на Контролния съвет на СУВ. Председателят на Управителния съвет проф. доктор Виолета Йотова, д.м.н. показа пред съюзните членове работата на организацията, протекла в духа и рамките на признатата мандатна стратегия за интервала 2022 – 2026 година Тя означи отпечатването на юбилейна книга за съюза, написана от доцент Масис Хаджолян и проф. Маргарита Бъчварова „ Съюз на учените – Варна. Исторически обзор 1950 – 2020 година ”. В над 100 страници и фотоси изданието събира 70 години твърдоглав труд за издигане престижа на науката и научните служащи във Варна за интервала 1950 – 2020 година Достойно място в нея е отредено както на съюзното развиване, по този начин и на множеството научни деятели от Варна, вложили старания в триумфа на организацията.

Отчетено бе, че през годината са признати 23-ма нови членове. В момента СУВ сплотява 311 учени в 6 секции: „ Медицина и дентална медицина ”, „ Икономически науки ”, „ Технически науки ”, „ Социални и правни науки ”, „ Морски науки и технологии ”, „ Океанология ”.

Всички планувани научни конгреси за 2022 година са извършени сполучливо и неведнъж надвишават тези от 2019 година – последната предпандемична година. 12-ото издание на научната конференция за разкриване на обичайния Месец на науката – към този момент с одобреното наименование „ Културното завещание на Варна и Черноморския район ”, през септември 2022 година още веднъж притегли всеобщо присъединяване и интерес. Докладите на участниците са отпечатани в сборника „ Културното завещание на Варна ” и следва да бъдат поместени на уеб страницата на съюза.

По традиция през месец октомври в навечерието на Деня на националните будители се организира заключителната конференция от Месеца на науката „ Науката в работа на обществото – 2022 ”. Форумът беше проведен взаимно с Община Варна, Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов ”, Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров ”, Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър ”, Технически университет – Варна, Икономически университет – Варна, Института по рибни запаси, Института по океанология „ Фритьоф Нансен ” и Центъра по хидро- и аеродинамика към Института по металознание, уреди и технологии „ Акад. Ангел Балевски ” – Българска академия на науките. Проф. Йотова посочи обстоятелството, че за присъединяване в конференцията са постъпили над 150 пленарни отчета. Връчени бяха и обичайните годишни награди на Съюза на учените – Варна, присъдени в интервала 2020 – 2022 година

В доклада беше очебийно, че Съюзът на учените – Варна е съумял да резервира по време на COVID-19 пандемията и да разшири след нея своята разнообразна активност в районен, народен и интернационален мащаб, като е ревизирал и актуализирал състава си. Организацията дава благоприятни условия за срещи, продан на хрумвания и опит на университетския и теоретичен капацитет в града, развива се и надгражда активността си, трансформирайки се в осезателен член на научно-общественото пространство в страната, от особена значителност за кариерното израстване на младите учени.

Отчетено бе, че през 2022 година СУВ е траял устрема си към по-високо качество на научните изявления в изданията „ Известия на Съюз на учените – Варна “: серия „ Икономически науки “, серия „ Морски науки “, серия „ Медицина и екология “, серия „ Културното завещание на Варна “, серия „ Технически науки “, серия „ Хуманитарни науки “.

Въпреки здравните, икономическите и политически земетресения, макар рецесията с войната в Украйна и украинските бежанци, значителната поддръжка на локалните университетски, публични и управнически структури, както и на необятната общност към СУВ продължи, а оперативната му активност сполучливо се осъществя в хибридна среда (дистанционно и присъствено). Съюзът на учените – Варна продължава да е водеща районна социална конструкция за отстояване на ролята и смисъла на науката като съществена мощ за развиване на стопанската система, опазването на здравето и туризма на Варненския район, за цялостния разцвет и здраве на неговите поданици. Той спомага за образуване и осъществяване на научни прояви и интензивно поддържа научната общественост във Варна и района.

СУВ ще продължи напъните за привличане и задържане на млади учени в страната посредством целенасочени прояви като Конкурс за високи научни достижения. УС на СУВ удостовери решението си за оповестяване на Конкурс за високи достижения на варненски учени през последните 3 години – „ Награда на СУВ “, която да се връчва един път годишно на 2-ма най-добре показали се в състезанието учени-съюзни членове от разнообразни секции (научни сфери). Първият конкурс ще се организира през 2023 година

На заключителната конференция в Месеца на науката през октомври т. година ще бъдат връчени и обичайните годишни награди на СУВ, чиито носители бяха одобрени от Общото заседание. С грамоти ще бъдат отличени: Институтът по океанология „ Фритьоф Нансен “ към Българска академия на науките по случай неговата 50-годишнина; доцент доктор Теменуга Стойкова – по случай 75-годишнината на катедра и компетентност „ Стокознание “ в Икономически университет – Варна; проф. доктор Силвия Парушева – шеф на Център за електронно и отдалечено образование в ИУ – Варна; проф. доктор Велина Казанджиева – шеф на Колеж по туризъм към ИУ – Варна. Със званието „ почетен член “ ще бъде почетен проф. доктор Златислав Стоянов, д.м.н. от Медицински университет – Варна.

Научните издания на СУВ са „ Известия на СУВ “: серия „ Икономически науки “, серия „ Морски науки “, серия „ Медицина и екология “, серия „ Културното завещание на Варна “, серия „ Технически науки “, серия „ Хуманитарни науки “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР